Мустафа Карадайъ: Дяволският мост заслужава да влезе в ЮНЕСКО

Община Ардино има амбицията уникалният мост да стане 10-ия български обект в списъка на световната организация

Мустафа Карадайъ: Дяволският мост заслужава да влезе в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Ще работим Дяволският мост да бъде част от световното историческо и културно наследство. И цял свят да знае къде е Ардино и къде е Дяволският мост. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който е и кандидат за президент на предизборна среща в Ардино.

Малко по-рано той получи специален дар от кмета на Ардино Изет Шабан - монета с Дяволския мост, символ на общината, от едната страна и герба на България от другата, която лидерът на ДПС прибра до сърцето си. Съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство на България е една от каузите ни, заяви Искра Михайлова. И добави: "Ще работим за това да превърнем културата и историята ни в ресурс за развитие".

Подкрепата от Карадайъ за вписването на Дяволския мост в списъка на ЮНЕСКО идва след месеци усилена работа на кмета на Ардино, общинското ръководство и местните хора по подготовката на документите за кандидатстване в списъка на световното културно наследство. Общата им амбиция е културната забележителност в района - Дяволския мост, да стане 10-ият обект от Списъка на ЮНЕСКО в България. Първите 4 материални обекти от България са вписаните в ЮНЕСКО през 1979 г. Боянска църква, Ивановските скални манастири, Казанлъшката гробница и Мадарският конник. През 1983 г. са включени и Старият град в Несебър, Рилският манастир и двата природни  обекта – Природен парк „Пирин“ и Природен резерват „Сребърна“. Две години по-късно се добавя и Свещарската гробница.

Община Ардино вече е възложила на специализирана компания проучване на документацията и обследване на строителството на Дяволския мост. Асфалтира се пътя до моста след селата Дядовци и Латинка, реконструират се и калдъръмените пътеки в подстъпите към него. Изграждат се и две беседки в землището на село Дядовци. Ремонтите се финансират от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България, като партньори са гръцките общини Димотика и Археология Еврос. Проучва се и дали е възможно частично да се коригира коритото на реката.

Шейтан кюприя, както е известен мостът, се намира на 10 километра от Ардино, построен е преди повече от 500 години. Твърди се, че в началото на ХVІ в. заповед за градежа му е издал султан Селим Първи. Преди това на мястото е имало римски мост.

Дяволският мост се намира на 420 м надморска височина над красив пролом на р. Арда между стръмни родопски склонове. Той е с типичната за османското пътно строителство от средните векове "изгърбена форма" с три свода - средният е най-висок с височина 12 м. Мостът е дълъг 56 м и широк 3,5 м, с 12-сантиметрови добре запазени каменни "парапети" от двете страни.

Колкото красота, толкова и легенди витаят около живописния Дяволски мост като по този начин засилват чара и мистерията около него, а в същото време го правят една от най-желаните туристически атракции в страната.

Според вековно предание, дълго време никой не можел да построи мост над буйната река Арда на мястото, където днес се намира Дяволският мост. Амбициозен млад майстор обаче се нагърбил със задачата.Тайната за строителството му разкрил самият Дявол, но му поставил едно условие. За да бъде мостът здрав и вечен, младият майстор трябвало да изобрази лика на Сатаната, който обаче трябвало да бъде едновременно видим и невидим.

За всеобща изненада майсторът изпълнил задачата - образът на дявола се вижда само през определено време от деня, когато слънцето е високо в небето. Според друг мит, в един от камъните е останал отпечатък от стъпката на Дявола, след една от неговите разходки по моста. Затова и дълго време хората се пазели да не стъпват на този камък, докато минават по моста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай