Москов: Търговията да отстъпи пред здравето

Москов: Търговията да отстъпи пред здравето | StandartNews.com

Електронното здравеопазване ще стане факт скоро. Това уверение отправи здравният министър Петър Мосоков в Световния ден на здравето. 

"Аз не мисля, че има хаос в здравната система, има едно може би трудно, може би срещащо на моменти жестока съпротива, но подреждане на параметрите на системата. Връщането ѝ от сегашното състояние на една бездушна и ориентирана към търговски и бизнес цели система към това, което е медицината в целия нормален свят, ориентирана към здравни цели. Това е полагане на ред във хаоса", обяви министърът в ефира на БНТ. 

"Лекарите ще се отделят от търговците. За лекарите системата ще бъде добра, принципна и финансираща адекватно заплащането им. А за търговците ще се грижи невидима ръка на пазара", уточни Москов.

Той призна, че разбира напрежението в бранша и го отдава на това, че дълги години не са правени промени.  "Практиките ставаха все по-непрозрачни и всеки търсеше собствения си начин да оцелее без правила или по правила, които доколкото системата не му гарантира, той трябва да измисли за себе си", наясно е Моксов.

Министърът не прогнозира проблеми при лечението на онкоболни. "Всяка една структура, която досега е лекувала една или друга част от периода на лечение на онкоболните, тя ще може да продължи да го прави, но само като част от договорна верига. Само тогава Касата ще сключва договори с тези лечебни заведения", аргументира се Москов.

Гарант беше отправен от Москов и за това, че електронизацията  започва да се случва и ще облекчи много работата на лекарите - тя ще снеме от тях секретарските им задължения. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай