Москов: Социалното неравенство не дава специални права

Москов: Социалното неравенство не дава специални права | StandartNews.com

София. „От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права". Това заяви здравният министър д-р Петър Москов по Нова ТВ. Той коментира по телефона въпроса с насилието над екипи на Спешна помощ и своето решение линейките да не се отзовават в гетата, докато няма "гаранции" от местните лидери и полицията, че сигурността им е гарантирана.

В студиото по темата бе поканен лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. Той негодува, че по този начин всички роми се слагат под общ знаменател.

„Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Който е извършил нещо противозаконно, трябва да понесе цялата строгост на закона. Лекарите трябва да придобият особен статут, особено Спешната помощ", заяви Цветелин Кънчев.

Той обаче разказа, че екипите на Спешна помощ много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали. Според лидера на „Евророма" дори когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание.

„В „Пирогов" от страна на роми няма нападания. Още преди години ръководството на болницата назначи трима лидери от ромските квартали като санитари в „Пирогов"", обясни Цветелин Кънчев.

Той предлага именно такова решение на проблема – образовани ромски младежи и девойки да ходят в ромските квартали да оказват спешна помощ. 

„Социалното неравенство не поражда изключителни права за някого. Навсякъде, където е имало такива инциденти, екипите на Спешна помощ ще влизат само след като е осигурена тяхната сигурност", не отстъпи здравният министър. „Не говорим за ограничаване на права, а за възможност да се ползват тези права", аргументира се той.

Д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ изрази подкрепа за действията на министъра и новата му концепция за Спешната помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай