Москов: Реагирахме адекватно спрямо предизвикателството ебола

Москов: Реагирахме адекватно спрямо предизвикателството ебола | StandartNews.com

София. Министърът на здравеопазването Петър Москов съобщи хронологията на вчерашните екстремни мерки на извънредна пресконференция тази сутрин, след като снощи настана паника в страната заради съмнения за пациент със симптоми на ебола у нас.

"Ние получихме категоричната информация от вирусологията, че не се касае за ебола, но през тези часове стана ясно, че държавата реагира адекватно и може да се справи с такова предизвикателство", заяви Москов.

"Здравните лица притежават достатъчно информация и възможности да реагират адекватно. На този етап смятаме, че трябва да се подобри информацията на гражданите. В тази връзка, отчитайки плана от мерки, трябва да изкажа благодарност на всички екипи, които работиха през тези 10 часа", отбеляза добрата работа на медицинските лица министърът.

По думите му мерките за подобряване на подобна ситуация са на първо място координиране на информационна кампания на входните точки на България. "Медицинските власти трябва да бъдат уведомявани, ако влизат лица със съмнения за ебола. Ние ще открием телефонна линия, на която да се обадят хора, които са били във високорискови райони. Това е в интерес на самите граждани, на техните близки, на цялото общество", коментира Москов.

"Поемам отговорност за всичките си действия от вчерашния ден. Дори това да е било свръхреакция, е по-добрият вариант, отколкото да бъде допусната една такава зараза вътре в страната. За щастие това беше само стрестест, който показа, че България е готова да отговори на подобно предизвикателство. Опасността от наличие, от инцидент с ебола в България остава на същото много ниско ниво. Ние нямаме причина да повишаваме нивото си на тревожност. Ще извадим всички поуки от вчерашния болезнен ден. Ние за 10 часа изолирахме възможността, ако има подобна остра, опасна и заразна инфекция, тя да бъде разпространена на територията на България", заяви Москов, като отново изрази своята благодарност към здравните лица, работили по случая, както и към журналистите за коректното отразяване на подаваната информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай