Москов предвижда: Лекарите по-лесно ще придобиват специалност

Москов предвижда: Лекарите по-лесно ще придобиват специалност | StandartNews.com

Москов отрече да е искал увеличаване на таксата за преглед на пенсионери

София. Промени в Наредбата за правилата и финансирането на специализацията предвиждат младите лекари да сключват трудови договори с болниците. По този начин ще се облекчи процедурата за придобиване на специалност за лекарите. Това обави здравният министър Петър Москов.

"Нещата са следните. Завършвам и намирам възможността да бъда назначен на трудов договор в една от многото болници, които отговарят на критериите за това да бъдат база за обучение. И в определен период от годината получава своето теоретично обучение в специализираните университети, там, където се водят теоретичните ни курсове. След минимума време, който се изисква за завършване на специализация - 4 или 5 години, и получено количество модули, по които съм получил познания, аз, заедно с прекия си практически ръководител на специализацията, който се явява заедно с мен на изпит, държавен изпит и аз получавам специалността си. Хората - около 3400 души към момента, които са в заварено положение , т.е. при стария статут на специализация ще имат тримесечен срок, в който да изберат дали да продължат сегашния си модел на специализация или да преминат и да сключат трудов договор и да продължат специализацията си по новия начин, като цялото преминало обучение досега ще бъде признато, те няма да започват наново", каза москов, цитиран от БНР.

Той обаче поясни, че наредбата за специализация няма да реши проблема с тежката ситуация в здравеопазването.

Здравният министър отрече да е казвал някога, че има намерение да увеличава таксата за преглед на пенсионерите.

„Това, което съм казвал и продължавам да го твърдя е, че такава една социална мярка, политика, не може да бъде за сметка на работещите, т.е. личните лекари. Т.е. не може да бъде отнета от тяхното възнаграждение, за да можем да реализираме социалната политика в полза на хора, които безспорно имат нужда от такава", добави той пред Народното събрание.

Москов подчерта, че думите му са били в контекста на дебат, когато е аргументирал нуждата от актуализацията на бюджета за 2014 година. Според него иначе отнемането от възнаграждението на лекарите в полза на пенсионерите е политика, която не приема. „Помолих актуализацията на бюджета на НЗОК да бъде подкрепена от БСП, защото тя предвижда финансиране на социалната политика, която БСП е предложила. Т.е. говорим за това – ако има социална политика, тя да бъде финансирана и в тази връзка въпреки много тежките параметри на бюджета за следващата година, от бюджета на МЗ има предвидени 15 млн. лева, с които да бъде гарантирано заплащането на личните лекари във връзка с това, че доходите им ще намалеят в следствие на тази социална мярка", подчерта здравният министър.

„Такава социална политика ще има, лекарите няма да страдат от това, защото не са носители на ползи или вреди от определена социална политика", обяви той.

Според Велизар Енчев пенсионерското съсловие е било взривено с решението на МЗ да бъде увеличена потребителската такса за посещение при лекар от един на почти три лева. Енчев разясни, че възнамерява от името на Обединените пенсионерски съюзи да се премахне потребителската такса за пенсионерите или поне да се намали на 50 стотинки за три категории – пенсионери с пенсии под прага на бедността – около 1 млн. души, пенсионери инвалиди поради общо заболяване и за пенсионери инвалиди поради трудова злополука.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай