Москов: Недоволството е заради застоя в здравеопазването

Москов: Недоволството е заради застоя в здравеопазването | StandartNews.com

Здравният министър Петър Москов отговори на недоволството на личните лекари, които протестират втори ден. Тази сутрин стана ясно, че в още 5 области джипитата затварят кабинети.

"Застоят в сферата на здравеопазването изисква по-радикални промени и това поражда недоволство. Не ми пари под краката, защото съм уверен в това, което правя", обяви Москов преди bTV. Той обясни допълнението, което трябва да бъде разписано към Националния рамков договор за миналата година, с което общопрактикуващите медици не са съгласни.

В него се предвижда да се увеличат профилактичните прегледи на децата. Освен това личните лекари получават допълнително 9 млн. лева. На базата на тези увеличения са гарантирани допълнителни 1000 лева средно годишно. Доходите на общопрактикуващите лекари са 4 млн. лв. годишно. Това ще се отрази на децата ни", аргументира се здравнят министър. По думите му, анексът ще даде увеличение на направленията за прегледи при специалисти, като те трябва да станат с 640 хиляди повече.

"Смисълът на личните лекари е такъв, че те така да ни лекуват, че да няма нужда от допълнително лечение. Когато липсват направления, означава че сме получили по-лоша услуга на първото ниво", смята здравният министър. По негови сметки допълнението към миналогодишния рамков договор ще даде бонус от 74 милиона лева на лекарите и пациентите.

Той получи директни въпроси в ефир от протестиращи джипита от страната, като ги увери, че те няма да бъдат глобявани по стария режим за направленията. Москов обясни и че не намира за редно да се разписва нормативно текст, който да сочи, че лекарите трябва да са на разположение на пациентите си 24/7. "Считам това за нечовешко", категоричен е министърът.

Москов се опита да убеди лекарите, че ще се подобри и начинът на заплащане на труда им. "Хаос не може да има, ако имаме ясно разписани правила - в момента живеем в хаос, а ние се опитваме да въведем ред", аргументира се той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай