Мокса помага при витилиго и слаб пулс

Мокса помага при витилиго и слаб пулс | StandartNews.com

Ефектът идва след 10 процедури с тлеещия див пелин

За 40 г. съм помогнал на над 100 000 пациенти, обяснява д-р Емил Илиев

Д-р Емил Илиев завършва медицина през 1973 г. в Медицинска академия-София. Зад гърба си има 42-годишна практика. Специалист е по кожни болести. Специализира китайска медицина в бившия Съветски съюз в една от най-напредналите по онова време школи. Обучава се още в Китай, Япония, Виетнам, Южна Корея, Австрия, Франция. От 1976 г. практикува китайска медицина и завежда отделението по акупунктура в кожната клиника на Александровска болница. В момента работи в столичен медицински център, който се занимава главно с алтернативна медицина. Почетен член е на 19 научни медицински дружества по света. От 1981 г. е председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина. През последните 30 г. преподава иглотерапия в Германия, Австрия и Швейцария. Д-р Илиев смята, че най-голямото му богатство е посещението на над 140 страни.

- Д-р Илиев, разкажете какво представлява лечението "Мокса" и откъде идва названието?

- Думата "мокса" има японски произход от тяхното Mogusa. На китайски се нарича "као" и означава затопляне или обгаряне на акупунктурните точки с тлеещ див пелин. На латински се нарича Artemesia vulgaris. Тя има качествата да прилепва добре, когато се постави върху тялото на пациента, гори бавно и отделя равномерна топлина. Има различни по своето качество мокси и най-добрите видове са с жълт или светлозелен цвят и много мека субстанция на пипане. По-евтините са с кафеникав цвят и са с твърда консистенция. Моксата е неразделна част от убождането с игли и се използва много често в лечебната практика на традиционната китайска медицина. Имаме няколко начини на третиране:

* директна мокса, когато конусчета от субстанцията се поставят директно върху акупунктурната точка по кожата на пациента и се запалват. Предизвикват значителни изгаряния и оставят трайни белези. Този начин се използва все по-рядко, особено в Европа.
* по-честа практика е да се поставят малки

шайби от джинджифил или чеснов лук с дебелина около 3 до 5 мм

между кожата и моксата. В някои случаи се използва и китайското сирене тофу или картоф. Това не води до изгаряния и се възприема много по-добре от пациентите.

* в областта на пъпа много често кухината се запълва с морска сол и се поставя тънка шайба от джинджифил и върху тях се запалва мокса. Това предизвиква затопляне в цялата коремна кухина и се използва много често в лечебната практика при синдроми, свързани с отпадналост и студ.

* най-често в практиката се използва индиректното затопляне на акупунктурната точка посредством т.нар. мокса цигари. Те се държат на разстояние от 2 до 3 см от повърхността на кожата и всяка точка се нагрява от 5 до 10 минути.

- Вие откога лекувате с мокса?

- Аз се занимавам с акупунктура и мокса от близо 40 г. и за този период съм лекувал повече от 115 000 пациенти. При много от тях съм постигнал отлични терапевтични резултати, които не могат да се получат, ако се използва само съвременна медицина

- Какви болести и състояния се лекуват успешно с мокса?

- Ние лекуваме много успешно т.нар. състояния с

дефицит на Ян, при които е налице чувство на студ

отпадналост, слаб и забавен пулс. Добър ефект има и при възпалителни и дегенеративните заболявания на опорно-двигателния апарат, някои имунологични заболявания. Моксата се използва много и в акушеро-гинекологичната практика за лечение на неправилно предлежание на плода при бременност, силно болезнен или оскъден менструационен цикъл (дисменореа, олигоменореа), някои кожни заболявания като склеродермия, витилиго, кръгова алопеция.

- Хора на каква възраст могат да се подложат на това лечение?

- Моксата може да се прилага при всички, но най-често се използва при по-възрастни пациенти, когато чрез нея могат да се

постигнат "чудеса" по отношение кондицията

на тези хора.

- Има ли противопоказания?

- Естествено, че има и противопоказания. Най-често не се прилага при хора с т.нар. синдроми на топлина и излишък, при лица с повишена телесна температура, страдащи от инфекциозни заболявания, при някои случаи на болни с повишено кръвно налягане (относително противопоказание) .

- Колко терапии са нужни, за да има лечебен ефект?

- Най-често се правят от 5 до 10 и това е един курс на лечение.

- Как протича една терапия?

- Болният трябва най-често да е в легнало положение и да бъде спокоен и отпуснат. В определен от лекаря порядък се нагряват последователно акупунктурните точки, като се цели да настъпи затопляне и леко зачервяване на кожата.

- С какво времетраене е?

- Затоплянето на точките продължава от 5 до 20 минути в зависимост от конституцията, кондицията и типът на заболяването, според традиционната китайска медицина.

- Болезнена ли е процедурата?

- Не, дори много приятна за пациента.

- Каква е цената на 1 процедура?

- В повечето практики по акупунктура у нас

процедурите струват от 15 до 30 лв.

- Разкажете за случаи от практиката ви, за успешно излекувани пациенти с мокса?

- Аз лично имам много излекувани болни, страдащи от ограничена форма на склеродермия, които само чрез системно прилагане на мокса оздравяват.

- Защо да опитаме мокса, ако не сме досега?

- За да се докоснете до възможността да станете дълголетник. Има една легенда, че в Япония едно семейство е живяло близо 200 г., като членовете му са си правили всеки месец по 7 дни мокса в точката "цзу санли" на крака и благодарение на това са постигнали тази изключителна продължителност на живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай