Много лошо! Какво решиха за БГ шофьорите

Къде сме по безопасност в Европа

Много лошо! Какво решиха за БГ шофьорите | StandartNews.com

Има различни клишета за шофьорите: южняците карали хаотично, германците много бързо, американците са твърде мудни и т.н. Но къде наистина са най-добрите шофьори в света? Отговора на този труден и нееднозначен въпрос са се опитали да намерят специалистите по автомобилно застраховане от английската компания  Compare The Market.

Те са направили мащабно проучване по този въпрос, защото той надхвърля чисто шофьорските умения на водачите във всяка страна, пише 24 часа.

За да съставят списъка с най-добрите и най-лошите държави, са разгледани различни фактори, включително ограниченията за допустим алкохол в  кръвта, качеството на пътищата.

Този набор от данни класира 50 различни държави въз основа на това колко добри са те за шофиране

Какво се оказва? Япония е домът на най-добрите и най-безопасните шофьори в света.

Граничните нива на алкохол в кръвта в Страната на изгряващото слънце са доста ниски - 0,03 g/dl, подобно на тези в Чили и Чехия. Там има и най-високите положителни настроения в социалните за термини, свързани с шофиране - 33,4%. Не само това, но Япония има и четвъртото най-високо ниво на качество на пътищата в списъка, което означава, че като цяло това е много безопасна страна не само за шофиране, но и за пешеходците.

Осем от първите 10 най-безопасни страни са в Европа, като Нидерландия е на второ място  в света с 6,4 точки. Ниската страна има второто най-високо ниво на качество на пътищата, точно след Сингапур с 6,5, и има едни от най-ниските нива на смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия на 100 000 души, като се изравнява с Япония, Дания и Германия.

Трета е Норвегия, на четвърто място е Естония, с третото най-ниско ниво на индекс на трафик в света, а Швеция е на пето, с три смъртни случая при пътнотранспортни произшествия на 100 000 души и ниски граници на алкохол в кръвта от 0,02 g/dl.

България е класирана на 40-о място, последна сред страните в ЕС, но в изследването не са включени всички държави - членки на съюза. Липсва например Румъния.

По състояние на пътищата България е оценена с 3,4. След нас са Ливан и Босна и Херцеговина (с най-лошата пътна мрежа), Бразилия, Перу и Малта.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай