Мизерия на гробовете на Невена Коканова и Талев

Какво разказва човекът със странното хоби

Мизерия на гробовете на Невена Коканова и Талев | StandartNews.com

Един човек със странно "хоби" стана обект на интерес и дори се превърна в герой на филм.

"Докато бях хорист в църковния хор на Софийските централни гробища, имахме понякога по два часа свободно време между опелата и реших да започна да се грижа първо за гробовете на моите роднини, а след това - и за гробовете на бележитите българи, погребани около църквата", каза за "България Днес" столичанинът Георги Шопов.

85-годишният химик по образование и певец в различни БГ хорове е главният герой в документалния филм на именития режисьор Стефан Командарев "От признателните потомци".

Шопов е особено ангажиран с поддържането на "вечния дом" на колоса Константин Кисимов, защото е свързан родово с Балчик, където загива при автомобилна катастрофа актьорът легенда.

Особено занемарен по думите му бил гробът на великия бас Борис Христов. Георги Шопов обаче не пропусна да обясни, че уборките на могилите могат да се извършват само при сухо време. Друг голям проблем е, че натрупаните треви, бурени, листа и сухи клони при почистването било невъзможно да се изнесат със силите само на един човек, но от гробищната управа не взимали мерки за това.

"Гробовете на Димитър Талев и Адриана Будевска дори не можаха да бъдат идентифицирани. Починала е народна артистка, не знаеш коя е, железните букви са изтръгнати от надгробната плоча. Някой ще изпие едно шише ракия, като ги продаде", негодува софиянецът с нестандартно "хоби".

"Гробът на Невена Коканова също беше в лошо състояние. Засякохме се веднъж с Мария Статулова там и си говорихме за голямата актриса, нейна колежка в Сатирата. 

"Но не може само близкият човек обаче да се справя с почистването на гроба", убеден е той.

Също така,  полага грижи и за могилите на партийните величия на 10-и парцел, наричан преди 10 ноември "Правителствения".

Людмила, Иван Славков, Андрей Луканов си стоят там. Но защо другите комунистически дейци не са в парцела, нямам представа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кирил
преди 1 месец

78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това:--- https://use.my/man

Откажи