Понеделник,

Митрофанова ни поздрави на български за 24 май. Посланието на Русия

От: СТАНДАРТ -
2397
Митрофанова ни поздрави на български за 24 май. Посланието на Русия
A
A
A

Специален поздрав към българите и то на български език отправи за 24 май посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. От все сърце ви поздравявам с Деня на светите братя Кирил и Методий! И макар официалните названия на този празник в нашите страни са различни, идеалите му – православие, писменост, култура и просвещение – са непреходни ценности за народите на Русия и България, заяви Митрофанова във видеообръщение, публикувано на Фейсбук страницата на посолството у нас. Миналата година руският президент Владимир Путин поздрави за празника македонския народ.

Ето посланието на Елеонора Митрофанова, записано във видеообръщение на български език:

Скъпи български приятели!

От все сърце ви поздравявам с Деня на светите братя Кирил и Методий! И макар официалните названия на този празник в нашите страни са различни, идеалите му – православие, писменост, култура и просвещение – са непреходни ценности за народите на Русия и България.

Кирил и Методий завинаги са влезли в историята като велики християнски просветители и мисионери. Благодарение на подвижническото дело на солунските братя, както и на техните ученици, които се трудили в Охридската и Преславската книжовни школи, целият славянски свят в епохата на Първото българско царство е получил най-ценния дар – собствен алфавит. Климент и Наум Охридски, Горазд, Сава, Ангеларий, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър – днес ние отдаваме почит на всички тях. Придобиване на писмеността се е превърнало в онова велико духовно събитие, което вече повече от хиляда години свързва руския и българския народ. Това е бил истински катализатор за формиране на уникалната общославянска система на нравствените ориентири, културата и изкуството.

Подвигът на първоучителите обаче е важен не само в светския, културно-просветителски смисъл. Не по-малък е и приносът на Кирил и Методий за разпространение на православната вяра. Те са превели на създадения за славяните език Евангелие и други книги на Свещено Писание, както и текстовете на църковно богослужение, подготвили са цяла кохорта ученици, които са могли да служат на разбираемия, роден за славянските народи език.

Животът на Кирил, Методий и техните последователи не бил лесен. Дейността им срещала сериозна съпротива на латинско-немското духовенство, което по всички начини пречело на превръщането на новия език в езика на църквата. Почти три години Методий провел в заточение в манастира Райхенау, обаче това не намалило решимостта му да бъде верен на своята мисия.

Запазване на наследството на светите братя е почетното задължение, което лежи върху всички славянски народи, ползващи кирилицата и изповядващи православната вяра. Нека остават непокъртими цивилизационните ни основи, немалка роля във формирането на които са изиграли светите седмочисленици – те са крайъгълният камък на нашия мироглед, убеждения и представи за настоящето и бъдещето.

Честит празник, скъпи приятели! 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com