Мистерията със Сашко – как съмнението изяжда доброто

Бащата на изчезналото дете се подложи на детектор на лъжата, за да докаже, че е невинен

Мистерията със Сашко – как съмнението изяжда доброто | StandartNews.com

Бащата на изчезналото дете се подложи на детектор на лъжата, за да докаже, че е невинен

Набира популярност версията, че 12-годишното момче може да е отвлечено

Полиция, прокуратура, пожарникари, алпинисти, спасители, доброволци, мотористи, ловци, кучета, дронове, термокамери, хеликоптер, специалната система за издирване „Амбър Алърт“, 22 000 души в специалната група във Фейсбук, екстрасенси, врачки...

Как е възможно цялата тази жива сила и най-модерна техника да не могат да открият и следа от малкия Сашко? Как е възможно едно 12-годишно дете – независимо дали е с аутизъм или не, да се изпари и да не остави и най-малката следа в продължение на седмица? С какво се храни, къде се спасява от студа през нощта, къде се крие от дъжда?Отговор на тези въпроси, които си задава цяла България, няма. 

Детето изчезна на 11 ноември в гористата местност над Профилакториума в планината Голо бърдо до Перник.В града не остана неотворено мазе, непретърсен двор, парк, кьоше. Гората наоколо е обходена многократно. Но детето го няма и няма. Една входна врата на блок в центъра на Перник денонощно стои отворена - бабата на малкия Сашко я оставила, за да може момчето да си влезе, ако евентуално се прибере само. 

Непрекъснато валят сигнали, че някой някъде е видял дете, за което мисли, че е Сашко. Всичко се проверява. Дори баща му заяви в един от случаите: „Това е моят син. Със същите маратонки като цвят, същият панталон, по някакъв начин си е сменил якето, не знам как е станало, доста е слаб и немощен, защото не е ял от 3 дни, но държи вода в лявата си ръка", каза тогава Александър Цветанов.„Само него си имам и трябва да го намерим, да побързаме, защото вече е студено. Имам информация от екстрасенс, че трябва да се проверят входовете и стълбите, някакъв бетон, до който стоял, без стени и врати. Ей там има един строеж и ще ходим да го проверим", добави още той.

Ден по-късно приятел на Цветанов каза, че това не е Сашко и че баща му не реагира адекватно, защото е много изморен. 

Бащата на Сашко: Чувствам, че го държат някъде против волята му ᐉ Новини от  Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Неизвестността и безсилието постепенно изядоха ентусиазма на стотиците хора, които се включиха в издирването. Доброволците започнаха да се отказват. А безпомощността се превърна в съмнение, което се насочи към неговите родители – баща му и майка му. 

„Ти ли го уби?“ 

Наистина ли този въпрос е зададен на баща му и той ли накара Александър Цветков да се подложи на детектор на лъжата? Доброволци заподозряха, че получават грешни сигнали от бащата на изгубеното дете. Твърдят, че той се държи странно, не  изглежда достатъчно притеснен. Че ги праща да търсят на някакви места, а самият той не отива с тях. „Лутаме се по гори и паланки. Всички имат подозрения, версиите са много - че бащата го укрива, има версии, че е отвлечен от майката”, казва доброволецът Румен Стефанов пред Нова ТВ.

Мистерията

В четвъртък Александър Цветков се подложи на полиграф. "Детекторът на лъжата показа, че казвам Истината, но това не е от значение за мен, защото синът ми го няма! Сашо, върни се вече!", написа бащата във Фейсбук. Той е прекарал повече от 4 часа в полицейското управление в Перник. Полиграфът не е засякъл отклонения, потвърдиха от прокуратурата в града. 

Сутринта Александър Цветанов е призовал хората да се молят. „Силата на общата молитва е много важна! Да се помолим днес Сашо да се завърне!“, написа той.

А доброволците обявиха, че прекратяват мащабната акция по издирването на детето. От полицията пък съобщиха, че Александър е обявен за общодържавно издирване, а търсенето му продължава с друга тактика.

Другият въпрос, който си задават всички, е: 

Къде е майката на Сашко 

В сряда стана ясно, че прокуратурата иска да разпита Радостина Цветанова, която от години живее във Великобритания. Заминала е през 2019 г. и оттогава не се е връщала.Дали тя ще се върне в България и кога – не е ясно. След изчезването на сина й жената е изтрила профила си във Фейсбук заради коментарите. Репортер на bTV е успял да се свърже с нея по телефона, но тя е отказала всякакъв коментар и прекъснала разговора.

 

От прокуратурата обясняват, че ако Радостина не се върне, има начин да я разпитат и на място. 

Появи се информация, че преди време Радостина се е опитала да изведе сина си зад граница с подправена декларация от бащата. Но това не беше потвърдено. 

Привикаха майката на Сашко! Какво отговори - Крими — Новини Стандарт

Радостина Цветанова има по-голям син от друга връзка, пише „24 часа“.  С бащата на Сашко се запознали след като станала сътрудник в кантората му в Брезник, където той е нотариус. Женят се на 23 януари 2010 г.  Развеждат се официално на 5 юли 2019 г. по взаимно съгласие. Тогава Радостина вече  е напуснала семейния дом. При развода родителските права са дадени на бащата, а тя може да вижда детето два пъти в седмицата или когато пожелае. Има право и да прекарва със сина си 15 дни през лятото. Съдът й присъжда да плаща издръжка от 140 лева на месец.

Бащата обаче има добри финансови възможности. Със сина си живеят в апартамент в Перник, помагат им бабата и лелята на Сашко. За момчето се полагат добри грижи. Ходи в 8-мо училище всеки петък, като е на индивидуална програма. С него работят учители и психолог, води го придружител. Посещава логопед в София. От обясненията на баща му пред полицията става ясно, че Сашко се занимава с катерене, рисуване, посещава нирвана терапия. Детето може да чете, да пише и да смята. Според педагозите той е здраво физически, добре гледано дете, хиперактивно, не търси контакти с други деца.

Версиите

„Не мога да бъда абсолютно сигурен, но познавайки Алекс, не допускам, че той просто ей така би се загубил в гората. Чувството ми като баща е, че той е държан някъде против неговата воля”, подозира Александър Цветанов. Според него Сашко се ориентира много добре. Той не вярва, че е някъде навън. Затова още в неделя започна да отправя призиви във фейсбук да издирват сина му в бункери, изоставени къщи, дворове, мазета и други закрити помещения. 

Разбира се, в социалните мрежи се появиха версии, че е отвлечен от ромски катуни. Че е подслонен от клошари в изоставени постройки. Че се е качил на влак и е тръгнал в неизвестна посока. Че е паднал във водоем, защото обича водата. Други пък се усъмниха, че изчезването му има нещо общо с миналото на баща му.

Изчезнал за 5 минути

В деня на инцидента Александър не е ходил на училище. Това обаче се е случвало и преди.В петък времето е приятно и баща му решава да го заведе на разходка сред природата. Минават през офис на куриерска фирма следобед, където за последно детето е снимано с камери до баща си. След това отиват до Профилакториума - от Перник дотам разстоянието с кола е 10-ина минути. Когато пристигат, таткото паркирал, а синът му слязъл да си играе. Трудноподвижният баща, който е с детска церебрална парализа, останал в автомобила за няколко минути, за да прочете нещо в телефона си. Часът е около 15,55. Когато вдигнал глава, Сашко вече го нямало. Александър започнал да обикаля и да го вика. Час и десет минути след изчезването се обадил в полицията. Издирването започва веднага. Акцията е без прецедент у нас.

Извънредни новини за издирването на Сашко - За Жената

Описанието, което бащата дава на детето си - облечено със сив суитшърт и сини дънки. Викове и силен шум могат да го изплашат. Държи розова плюшена играчка. Това е единственото, което е взел със себе си от колата. 

Покрай тази розова играчка също се появиха десетки сигнали – всеки беше видял някъде плюшено мече, зайче или куче и бе предположил, че е на Сашко. Доброволци му оставяха кроасани в гората, а после се питаха дали някой е видял опаковките – доказателство, че детето ги е намерило и изяло. Детски чорапи, якета, чанти, блузи, анцузи и всякакви други вещи са предавани в полицията, за да се провери дали не са на издирваното дете.

Александър Цветков-младши вече е обявен за издирване в цялата страна. Негови снимки са разлепени навсякъде, а от репортажите по медиите едва ли има някой в България, който не го познава. Баща му публикува негови снимки и няколко от картините на малкия Сашко. На повечето е рисувал  дървета, море, скали.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 142 от Наказателния кодекс под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник. От полицията в Перник съобщиха, че започват търсене по „специфични места“, които няма да оповестяват.

 Все повече от доброволците, които смятат, че момчето е отвлечено. Те предлагат да се обяви парична награда за връщането на момчето. Готови са сами  да съберат сумата, а всичко да бъде обявено през МВР в национален ефир, за да може да добие популярност от достоверен източник.

Става страшно! Шок с майката на Сашко - Общество — Новини Стандарт

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай