Мистерия около пътувалите с „Авиоотряд 28"

Мистерия около пътувалите с „Авиоотряд 28" | StandartNews.com

София. Нито Военновъздушните сили (ВВС), нито Националната служба за охрана (НСО) имат задължение да пазят списъка на пътниците, летели с въздухоплавателни средства на ВВС и „Авиоотряд 28", съобщи председателят на временната парламентарна комисия, която проверява полетите по време на миналия мандат Венцислав Лаков.

Голяма част от изразходените суми за бензин за военните самолет и хеликоптери пък не е била възстановена на военното министерство. По думите на Лаков част от полетите са били с предизборни цели.

По-рано през деня прокуратурата съобщи, че е започнала разследване на полетите на авиоотряда, както и на военните въздухоплавателни средства. Според данните поне 51 пъти военни хеликоптери и самолети не са използвани за целите на въоръжените сили.

Административен хаос

„Съществува пълен административен хаос. Ако при един граждански полет е ясно кой пътник кога и закъде е летял, се оказа, че нито ВВС, нито НСО имат задължение да пазят списъка на пътниците, летели с въздухоплавателни средства на ВВС и „Авиоотряд 28", коментира Венцислав Лаков.

На закритото заседание бяха изслушани командира на ВВСК генерал - майор Константин Попов, на началника на НСО ген. Тодор Коджейков и на командира на 16-а Транспортна авиогрупа полк. Димитър Иванов.

„Ген. Константин Попов призна, че е имало случаи, при които не са посочвани пътниците. ВВС не могат да откажат полет, ако нямат броя на пътниците. НСО се интересуват от охраняваното от тях лице, но не и от хората, които го съпровождат", коментира още Лаков.

Попов признал, че е имало спешни полети, без да е посочено кой е на борда, но има и други, които не са били спешни и пак не са посочвани пътниците на борда.

„Оказа се, че ВВС не могат да откажат полет, ако нямат списък на пътниците, същото е и при НСО - те са се интересували от охраняваното лице, но не и от хората, които го придружават. Така че ние все още нямаме пълна информация за летелите пътници с тези самолети и вертолети", потвърди Лаков.

С пари от данъците

За изпълнените 69 полета, 211 полетни часа, ВВС са отделили 841 889 лева, от които са им възстановени 167 130 лева, обясни депутатът от Атака.

„Останалите пари ги няма и едва ли ще бъдат получени", каза Лаков.

„Изключително интересни са тези полети и пораждат въпроси – каква е била целесъобразността им, как се харчат парите на данъкоплатците", коментира Лаков.

„Установихме също, че самолетът "Спартан" и хеликоптерът "Кугър" през 2011 г. за изборите са летели с фрапиращи нарушения с предизборна цел, констатира Лаков. Кугърът е летял по маршрут Крумово - Долна Митрополия - Крумово, примерно и с този полет Бойко Борисов е искал "да удари едно рамо" на неговите хора в района. Други полети са законни, но въпросът е дали са морални. Има и полети за екзотични цели - например по дестинацията Крумово - Горна Оряховица – Паламара - Крумово, на цена над 12 000 лв., а поводът - откриване на пивоварна във Велико Търново. Друг повод е откриване на джамия и други", обясни още той.

Лаков уточни, че последните дни самолетът "Спартан" е бил използван и от президента Росен Плевнелиев за представителни нужди, но той не е в списъка на лицата, които могат да използват тези самолети.

Само опитни пилоти

Полетите с въздушните таксита на практика не са допринесли за подготовката на млади пилоти, опроверга Лаков думите на Борисов, че така се давало възможност младите пилоти да си направят летателните часове. Защото за полетите на ВИП лица се използват опитни пилоти.

Според него тези полети са незаконосъобразни, защото машините на ВСС могат да се използват от министъра на отбраната и командирите на въоръжените сили.

„Има една точка, в която се обяснява, че може да се ползва летателна техника и от други ведомства, но това става само след предварително сключен договор по предложение на началника на отбраната", добави Лаков.

По думите му не е установено такъв договор да е сключван с някое от министерствата или с Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай