Мирът има шанс в Южен Кавказ

Краят на Втората карабахска война през ноември 2020 г. промени реалностите и отвори нови хоризонти за дългоочаквания мир и благополучие в региона.

Мирът има шанс в Южен Кавказ | StandartNews.com

Краят на Втората карабахска война през ноември 2020 г. промени реалностите и отвори нови хоризонти за дългоочаквания мир и благополучие в региона. Пост-конфликтният мирен процес обаче беше изпълнен с напрежение и разногласия, а нарастващите провокации доведоха до избухването на нови широкомащабни военни действия в региона.

Според официален Баку на 19 септември арменските въоръжени сили, разположени в района Карабах в Азербайджан, са предприели редица широкомащабни военни провокации и терористични атаки. В резултат на избухване на противопехотни мини, заложени с терористични цели от арменски диверсионни групи, са убити и ранени цивилни граждани, както и военнослужещи от Вътрешните войски и въоръжените сили на Азербайджан. В отговор, азербайджанската страна предприе ответни антитерористични мерки за предотвратяване на по-нататъшни военни провокации, за обезвреждане и изтегляне на незаконните части на арменските въоръжените сили от териториите на Азербайджан, както и за осигуряване на безопасността на мирното население.

Преговорите между Азербайджан и Армения продължават през последните 3 години. От една страна министър-председателят на Армения, Никол Пашинян, публично заяви, че Армения признава суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан, включително и района Карабах като част от него. А от друга страна, той изпрати поздравително писмо до водачите на сепаратисткия режим в Карабахския район на Азербайджан по случай „деня на независимостта“, акт, който Азербайджан оцени като сериозен удар върху мирния процес.

Въпреки декларативното признаване на териториалната цялост на Азербайджан, Армения продължава да подкрепя военното сепаратистко формирование, установено в международно признатите територии на Азербайджан, и отказва да изтегли над 10 000 военнослужещи от района Карабах в Азербайджан. Трябва да се отбележи, че продължаването на съществуването на части от въоръжените сили на Армения на територията на Азербайджан е в противоречие с разпоредбите на Тристранното споразумение от 10 ноември 2020 г. и представлява сериозна заплаха за мира и стабилността в региона. По последни данни, в резултат на мерките за борба с тероризма, незаконните въоръжени групировки на арменските сепаратисти са се съгласили да свалят оръжията. На 21 септември се очаква среща между представители на азербайджанските власти и арменското население на Карабах. Съществува крехка надежда за установяване на мир и стабилност. Въпреки това, за да се осигури напълно траен мир в региона, е необходимо да се подпише мирен договор между Армения и Азербайджан за взаимно признаване на суверенитета и териториалната цялост на двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай