Министър с отровна атака за пенсиите! Новият капан

Какво каза по този въпрос Христина Христова

Министър с отровна атака за пенсиите! Новият капан | StandartNews.com

340 000 възрастни отново едва ще оцеляват и след новото преизчисление на пенсиите. 2/3 няма да получат увеличения, целта беше сравнително добра - да се изчисти разликата и несправедливостта между старите и нови пенсии

При новото преизчисление 340 000 пенсионери ще останат под линията на бедност. Това коментира за "Твоят ден" по Нова нюз бившият социален министър Христина Христова.

"Партийно-политическата надпревара буди притеснени, загуби се границата между леви и десни идеологии в областта на социалната политика. Наддаването е огромно, а не е реалистично. В областта на пенсионната система не бива да се флиртува с възрастните хора и да се говори с лека ръка, защото проблемите са много големи", подчерта тя.

По думите ѝ за 2023 г. линията на бедност е 504 лева. "Всички на минимална заплата са около нея. Заиграването с минимална пенсия е погрешно. Намалява мотивацията на младите, които си казват, че и тези, които не са се осигурявали, получават гарантирана минимална пенсия. Трябва спешно да изчистим пенсионната си система от елементи на социално подпомагане. 

"Пенсионната система не бива да поражда усещане за несправедливост, начинът на преизчисление е удар по пенсионната система и устойчивостта ѝ", смята Христова. И допълни, че е нужно да се прегледат компенсациите за домакинствата и да бъдат предприети нови такива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай