Министерството на туризма да поеме плажовете

Министерството на туризма да поеме плажовете | StandartNews.com

Филип Лисков, вицепрезидент на Клуба на хотелиерите

- Г-н Лисков, от името на Клуба на хотелиерите правите официални предложения до държавните институции, свързани с подобряване на обслужването през следващите туристически сезони. Разкажете накратко за тях.
- Концесиите трябва да преминат към Министерството на туризма, за да се подобри туристическото обслужване и да се реализира цялостна дейност в интерес на лицата, ползващи туристическите услуги. Като второ основно предложение бих формулирал желанието ни Министерството на туризма да упражнява качествен и постоянен надзор над органа, предоставящ концесиите за морските плажове.

Смятам, че в Агенцията по кадастър трябва да се нанесат всички данни за дюните в техния реален размер и граници. Към този момент това все още не е осъществено. На четвърто място - необходими са високи стандарти за цялостни хигиенни изисквания по отношение на концесионерите през туристическия сезон, а извън него да им се вмени задължение за осъществяване разширяването и опазването на плажните ивици.

- Защо упражняването на концесионна дейност предизвика толкова проблеми през настоящия туристически сезон?
- Грубо не бяха спазени изискванията за свободните зони. Създаде се сериозно напрежение сред плажуващите по повод събираните такси. Хигиената е на изключително ниско ниво и това е очевидно за всеки, който се разходи по плажните ивици.

При концесионерите липсва стратегия за развитието оттук насетне на концесионната дейност. Голяма част от съоръженията по плажната ивица са стари, не са правени подобрения и вложения с години.

С обръщение до институциите и писането на писма до министерства реалните проблеми не се решават. Нужна е всекидневна работа по места, сътрудничество с хотелиерите и останалите участници в туристическата дейност. На 1 март 2011 г. бе създаден и функционира единен орган за управление на подземните богатства в страната.

Той обедини дейността и функциите, осъществявани до този момент от тогавашните три държавни институции - Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Не е нормално на морските плажове да се гледа само като на източник за финансов ресурс, който трябва да бъде поделен или преместен от едно министерство в друго. По този начин се нанасят сериозни вреди на туризма, а това е високо отговорна, хуманна и социална дейност, при нея трябва да се мисли за поколенията, идващи след нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай