Министър с лоша новина за над един милион българи

Какво става на пазара на труда

Министър с лоша новина за над един милион българи | StandartNews.com

Неактивните хора на пазара на труда между 15 и 64-годишна възраст са един милион и петдесет хиляди. Младите хора, които нито учат, нито работят, са близо 145 000. Търсим адекватна заетост на тези хора, работим и по плана с мерки за облекчаване на вноса на работници от чужбина, заяви при откриването на трудова борса във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.   

Парите за увеличението на социалните плащания за догодина след увеличението на минималната работна заплата са предвидени от Министерството на финансите, бюджетната процедура все още не е приключила, заяви още тя, но не посочи какво е поисканото от министерството ѝ число за тези разходи в държавния бюджет. 

"Правим преглед на това до колко са адекватни всички форми на социално подпомагане, до колко са адекватни всички съществуващи социални услуги", посочи Шалапатова, цитирана от БНР.  

Заетостта е един от начините за подобряване на социалното положение на българите, посочи социалният министър и допълни, че все още има голям финансов ресурс по различните програми за работодателите – да адаптират работни места за хората с увреждания.  

Продължава работата по плана между различните министерства и държавни институции за улесняване на вноса на работници от чужбина за отраслите, които не могат да си намерят кадри у нас. Предстои той да бъде консултиран със синдикатите и работодателските организации, посочи Шалапатова: 

"Нашата цел е да има адекватно покриване на потребностите на пазара с качествена работна ръка, която трябва да работи на достатъчно достойно ниво на възнаграждение". 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Петър
преди 6 месеца

Работа има във всички сфери , но никой не тия дава (възлага), защо го правят?

Откажи
Петко
преди 6 месеца

Да го духат!

Откажи
Д@СкопимаСополанПаситто
преди 6 месеца

Това е резултатът от опростачването на нацията, от унищожаването на икономиката,промишлеността,селското стопанство, образованието, науката , армията и пр.,чието успешно начало беше положено преди 30 г. от СДС-Шайката и доразвито от останалите центъдции,под напътствието на шпионите от Козяк .

Откажи
Читател
преди 6 месеца

Стига шляене по улиците, млади хора са тоталния мързелив и това е така защото получават помощи идват в София висат по молове спрягат улиците живеят по 5 души в апартамент под наем, а консомативите за наемодателя и го сменят с друг. Това е защото има порочна система работещите внасят суми във фонд безработица това е несправедливо и докато го има ще дремат и няма да работят и всички селяндури ще гледат към София, абе направете столица Луковит, Каспичан, Лом и който и да е друг град, че да отдъхнат Софиянци от несретници.

Откажи
Росица Кирилова
преди 6 месеца

Ако искат да работят младите хора да дават нормални заплати и да не ги учат на бездействие. Вярно е, че изселихме милиони българи в чужбина. Има 350 000 админисртация която също не работи. Ако не работят пенсионерите ще се зачтворят повечето предприятия.

Откажи
Гастърбайтер
преди 6 месеца

Г-н. Министър ,слезте от там тези хора по голямата част работят но не в България а навън носят приходи пари и вие им казвате икономика но те работят та и харчат тук а тук за тях вече нищо не се прави дори искате да им вземете пенсиите дето тук няма да видят.вие ги пратихте там за да гледат семействата си но да не се виждат.

Откажи
Светлана
преди 6 месеца

Премахнете условия за средно образование и много от сега безработни ще кандидатстват

Откажи