Минеков: Този СЕМ е слуга! Без него

Тжва каза минтистърът на културата

Минеков: Този СЕМ е слуга! Без него | StandartNews.com

Служебният министър на културата Велислав Минеков постави под въпрос по-нататъшното съществуване на Съвета за електронни медии (СЕМ), защото в сегашния си състав заема политически позиции. Той направи това във видеоразговор с евродепутатката Елена Йончева, която го потърси от Брюксел.

Причината е скандалът, който се разрази между него и БНТ1, след обвиненията му, че директорът Емил Кошлуков е прекъснал програмата, за да бъде излъчен на живо брифинг на ГЕРБ.

"Съжалявам, но СЕМ не действа в България. Изобщо, неговото съществуване е под въпрос. Основното нещастие се състои в този недействащ и несъстоятелен Закон за радио и телевизия.

Другата причина са случайните попадения, които са чисто политически, в Съвета за електронни медии. За съжаление, през последно време същият този съвет заема политически позиции. Те са изключително разпознаваеми", заяви днес Минеков.

"Нужни са направо нови правила, най-вече имайте предвид, че там е изборът на генералните директори на обществените медии. Това не винаги е сполучливо. Освен това обществените медии, както видяхте, могат да бъдат и наказвани от правителството.

Накрая той заключи категорично: "С една дума, тук трябва да има промяна - на всяка цена. Трябва да се защити свободата на словото. Обществените медии не трябва да обслужват политици и политически партии - те не са за това".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай