Мина година. Знаменитата реч на Мутафчийски

На 13 март 2020 обяви началото на извънредното положение

Мина година. Знаменитата реч на Мутафчийски | StandartNews.com

Днес се навършва точно една година от деня, когато генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски произнесе знаменитата реч, с която емоционално обяви началото на извънредното положение.

През тази година отношението към генерала е полюсно. Едни го боготворят, други не го обичат. 

За 365 дни Венцислав Мутафчийски се превърна в медиен и социален феномен, с чиeто име, физиономия и равен глас всички свикнахме.

"Уважаеми дами и господа,

Всички знаете, че след забележителния политически консенсус в България беше наложено извънредно положение във връзка с коронавирус епидемията.

А всъщност тя е пандемия. В нашата страна са регистрирани 41 случая на коронавирус инфектирани.

Само за последните часове бройката се увеличи на 10 за деня. Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. На практика с повече от 30% увеличихме броя на заболелите за един ден. В последните часове, в такива големи и знакови държави в Европа - в Германия, заболелите се увеличиха с 50%.

Всъщност въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света. И то в една особено чувствителна и беззащитна част на населението, каквато са възрастните хора и хората с хронични заболявания или други придружаващи заболявания.

Слава Богу, децата ни са пощадени. Ние сме особено чувствителни - българите, към нашите деца. Но бих казал, че не по-малко чувствителни сме към нашите родители и към нашите баби и дядовци и всички възрастни хора.

Наложените мерки, и в последното денонощие, които бяха доуточнявани, като че ли не дават задоволителен резултат. Ще споделя мои лични впечатления. Днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения.

Може би е добре, че нашата нация има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Към нас се задава епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история.

Ние трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите близки, към нашите възрастни родители, към нашите приятели, към нашите колеги.

Впечатленията ми са, че изпадаме в дребнотемия след обявяването на мерките. Измести се фокусът в такива теми като - дали фризьорските салони ще работят или магазини за пирони. Това показва, че най-вероятно не сме узрели все още и не знаем какво ни предстои.

Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи. И то на тези, които много обичаме. Тези, които са ни дали живота. Тези, които са ни отгледали.

Тези, които са треперили за нас, когато сме били малки и са ни гледали как израстваме пред очите им. Тези, които се гордеят с нашите успехи. Ние не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие.

Уважаеми дами и господа, с цялата отговорност стоя пред вас и ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Разбира се, не трябва да се посяга върху това, без което не можем. Това са магазините за хранителни магазини, аптеките, бензиностанциите, банковите и застрахователни офиси.

И, моля ви, не питайте за фризьорския салон. Защото това ще значи, че вие изобщо не сте разбрали за какво става въпрос!

Осъзнавам цялата си отговорност, след като казвам това, което чухте. Знаете ли колко трудно ми беше да изляза тук? Защото знам какви въпроси ще възбуди това нещо и каква буря от емоции ще има във всеки от вас.

Надявам се да съм ги предизвикал, защото по този начин вие няма да излезете утре. Имаше един много интересен шарж с моята снимка: "Отиваме на купон" - "Не, не отивате". Не е време за купон! Благодаря ви!"

Това е речта, която раздели българите. Досега бяха комунисти и демократи, цесекари и левскари, сега станаха "Мутафчийски" или "Мангъров". За най-актуално - ваксъри и антиваксъри.

Година по-късно епидемията продължава, но светът свиква да се бори с нея. А генералът отново често води пресконференциите на Кризизсния щаб. 

Колко време още ще продължи всичко това, зависи и от нас самите. Въпреки ваксините, въпреки опита и информацията.

А генерал  Мутафчийски дали е бил зъл пророк или спасител на нацията - въпрос на гледна точка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай