Мигрантите могат да ни докарат национална катастрофа

Мигрантите могат да ни докарат национална катастрофа | StandartNews.com

Предателство е човек да остави отечеството и да се пресели в чужбина

Подкрепям ген. Радев заради категоричната му позиция, че ще работи за разделение на властите, казва Васил Василев

- Г-н Василев, преди 2 години прогнозирахте, че у нас ще се появи политическа сила, която ще се е консултирала достатъчно задълбочено с бизнеса и тя ще спечели немалко гласове, а издигнатото от нея правителство ще има подкрепата на предприемачите. Задава ли се на хоризонта такава политическа сила? Или пък се е появила?

- Оттогава изтече немалко вода и стана ясно, че този политически модел като цяло е обречен - безобразията, безсрамието, пълната негодност на редица правителства, показаха, че този начин на управление е тотално сгрешен. Съвсем концентрирано това означава, че управляващите искат властта, за да крадат. България ще влезе в историята чрез модела "купуване на власт чрез масово купуване на гласове", което при нашата държавна система доведе до там, че имаме една партия, най-често едно лице, което държи в ръцете си и трите власти - изпълнителна, законодателна и съдебна. Там, където няма равнопоставеност и взаимен контрол между тях, демокрацията е условна и лишена от съдържание. Та, на въпроса ви - да, аз много години се опитвам да внуша на политиците, че ако не се консултират с българските предприемачи, ако не се съобразяват с икономическите процеси, ще са временни и жалки. И който първи проумее това, ще спечели и то за дълго.

- Въпросът е доколко политиката, която се прави, след като си получил доверието на гражданите, трябва да се съобразява с бизнеса и дали няма да се пристъпи някаква граница, в която хора с пари ще командват задкулисно?

- Когато бизнесът започне да контролира действията на тези пряко избрани хора, а не пряко избраните да диктуват условията на бизнеса, едва тогава ще има някакво положително развитие. Защото предприемачите разбират от политика, но политиците не разбират от бизнес. Това е голямата разлика. Затова водещо трябва да е икономическото мислене, икономическите ползи за държавата - какво ще бъде производството, износът, оттам приходите в бюджета и след това социалните разходи, защото ако няма производство и износ, всичко останало е обречено на гибел.

- В навечерието сме на президентски избори. От какъв държавен глава имаме нужда? И доколко той може да влияе за формиране на процесите, за които говорите?

- Разбира се, че един свестен човек може да влияе. Президентът има огромна власт в ръцете си за формиране на процеси в държавата. Преди всичко трябва да е човек, който в определен момент да може да се противопостави и да бъде коректив на властта. Ако в случая, който имаме в момента, една политическа сила контролира и трите власти, то единствено президентът може да е онази фигура, която може да предложи и наложи решения, които са в полза не на партиите, а на обществото.

- Затова ли се включихте в Инициативния комитет на подкрепения от БСП кандидат-президент ген. Румен Радев? Защо един едър бизнесмен избра да подкрепи ляв кандидат?

- Не става въпрос за това дали е ляв или не, аз съм подкрепял и десни кандидат-президенти. Изхождам от това какво представлява този човек и какви идеи има. И това, което ме привлече и ме накара да подкрепя ген. Радев, е именно неговата теза, че във вътрешнополитически план той ще се бори за разделението на властите. Това бе казано в първата му публична изява, когато го представиха в БСП. Когато чух това от него, си казах, че този човек е стигнал до прозрението какво е необходимо на нашата държава и нашата демокрация - трите власти да бъде равнопоставени и независими и да се контролират взаимно.

- Сам казахте, че сте подпомагали и кампанията на десни кандидати, конкретно на Петър Стоянов. Справи ли се с тази задача?

- Между Стоянов и Радев има 15 години и двама президенти. Аз продължавам да смятам, че Петър Стоянов можеше да бъде успешен президент, ако се беше вслушал в препоръките на представителите на бизнеса, които тогава се събрахме и изслушахме вижданията му за втория му мандат. Тогава той застана на позиция, че българските предприемачи трябва да бъдат подкрепени. Не бизнеса въобще, а българският бизнес. Аз нямам никакви колебания да подкрепя ляв, десен, крайноляв, крайнодесен, кой с каквото значка иска да се закачи, въпросът е да подкрепи развитието на българското производство.

- Как ще коментирате номинацията на Цецка Цачева за президент?

- Аз смятам, че изборът на г-жа Цачева е най-доброто от гледна точка на родолюбивите организации в България, защото тя се е отнасяла винаги със симпатия и интерес и е подпомагала всички патриотични прояви. Така че ако можем да кажем нещо отсега, че сме сигурни, че следващият президент на България ще бъде добре запознат с вижданията, исканията, мненията на патриотичните организации на България не само по отношение на тълкуването на нашето минало, но и по всички въпроси, които ние поставяме, свързани преди всичко с грижите за суверенитета, независимостта, териториалната цялост и сигурността на държавата.

- Като заговорихме за сигурността, какво влияние оказва върху икономиката и политическата ситуация мигрантският поток към България?

- В България настъпва катастрофа поради политиката на сегашното правителство, което е отворило границите на държавата и всеки ден нахлуват огромен брой лица, наричани мигранти. Всъщност това са хора, много далеч от нас, чуждоземци, враждебно настроени. Те ще създадат много социални, етнически, религиозни, но и икономически проблеми.

- В началото на бежанската криза германският канцлер Ангела Меркел изтъкваше, че мигрантите ще са полезни за икономиката на европейските страни. Май не споделяте подобна теза?

- Това са глупости. Ние трябва да се въздържаме да бъдем такива последователи на германската политика. Преживели сме две национални катастрофи все благодарение на Германия и виждаме, че сега Берлин ни тика към трета. България трябва да се съобразява основно с националните си интереси, съобразяването с вижданията на Германия - само дотолкова, доколкото не противоречат на нашите. Нека те да си приемат колкото си искат икономически мигранти да им оправят икономиката, нашата държава няма нужда от нито един от тях.

- Въпреки оптимистичните данни на статистиката до голяма степен усещането е за буксуване на българската икономика. Защо е така?

- Бизнес климатът в България е лош. Разходете се по "Пиротска" и около Лъвов мост и ще усетите настроението на хората - те масово бягат, продават си жилищата, затварят магазини. Става дума за един икономически и социален катаклизъм, който започва да се чувства в цялата страна. Когато е минат критическият праг по отношение на приема на мигранти, последствията са необратими и крайно лоши. Вижте какво става в Харманли - градът опустява заради нашествието на мигрантите и лагера там.

Що се отнася до развитието на бизнеса, оживлението се дължи не на произведен у нас продукт, а на милиардите, които влязоха като заем. Разбира се, че част от тях се вляха в икономиката и започнаха да задвижват отделни сектори. Но какво ще стане, когато тези пари трябва да се връщат? Представете си какво обръщане назад ще има в националната икономика. Нека да дам пример - ако вие днес получавате 1000 лв. заплата и вземете заем от 10 000, стандартът ви ще се вдигне, ще запишете децата си на хубаво училище и т.н. Но след две-три години, когато започнете да връщате парите, дали вече ще е така. Ето такова е положението с нашата държава.

- Имате ли позиция за българската кандидатура за генерален секретар на ООН и сблъсъка Кристалина Георгиева - Ирина Бокова?

- Имам, разбира се. Струва ми се, че решението на българското правителство да смени Бокова с Георгиева е най-голямата плесница върху България и нейната външна политика. Видяхме как реагира светът на това крайно унизително за страната решение. Смяната на един или друг министър няма голямо значение, но да се изложиш така пред цялата световна общност, особено пред Франция, където бе създаден Инициативен комитет от най-видните обществени фигури във френското общество в подкрепа на Бокова, и изведнъж да я изоставиш, за да изпъкне друг човек, при това с партийни мотиви, е абсолютно недопустимо.

- Като председател на Общобългарски комитет "Васил Левски" преди време обявихте, че е важно днешните ценности на българите драстично се разминават със заветите, оставени от Апостола. Защо сте толкова скептичен?

- Достатъчно е да погледнете заветите на Апостола, за да се уверите в пропастта, което дели днешното общество от това, което той е препоръчал да направим. Левски казва, че отечеството се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието. Ние не само не вървим по този път, но сме трайно най-бедната, умираща, рушаща се държава в Европа. Левски казва - на разсъдителни, безстрашни и великодушни хора дай да вършат работата. Къде виждате такива качества у нашите управници през последните 20 години?! Завещаното от него е всъщност една идеология на българския национален дух, благодарение на която в периода след Освобождението България постига резултати и успява да се изправи от пепелищата. Не успяваме сега, защото сме далече от принципите на Апостола.

- Вие някога съжалявали ли сте, че не сте напуснали България?

- Никога не съм съжалявал. Напоследък започва едно съмнение да ме гризе, но се надявам скоро да го изчистя и да не се колебая в избора си. Човек си тежи на мястото. Предателство е човек да остави отечеството си, той трябва да се бори за него. Отечеството ни не е една схлупена къщурка, която, ако не ни харесва, да изоставим или подпалим. Не, това е домът на нашите деца, на поколенията след нас и стотиците преди нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай