Meteo Balkans: Тотален обрат на времето. Новите изненади

През нощта срещу неделя над западните и централни райони облачността ще се разкъса и ще намалее до ясно време

Meteo Balkans: Тотален обрат на времето. Новите изненади | StandartNews.com

Тотален обрат с времето предстои утре. Прогнозата е на синоптиците от Meteo Balkans. Бурята в Източна България ще продължи до обяд.

През нощта срещу неделя над западните и централни райони облачността ще се разкъса и ще намалее до ясно време. Най-късно над Югоизточна България, но ще се задържи ветровито. Над цялата страна ще продължи да духа силен северозападен вятър и ще застудява. В Източна България вятърът ще се ориентира от север и ще се усили до ураганни стойности, сочи последната прогноза.

Оранжеви и жълти предупредителни кодове издаде Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за източната част на страната заради очаквани бурни и дори ураганни ветрове през тази нощ и първата половина на утрешния ден.

През нощта и в неделя преди обяд в Източна България и по Черноморието ще духа бурен и на места ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 20-35 метра в секунда.

Ще е облачно, на много места с валежи от дъжд и сняг. На места количествата ще достигнат и надхвърлят 40-60 литра на кв.м. Ще има и поледици.

В Лудогорието, в Източна Стара планина, Странджа и Сакар ще се образува снежна покривка и в комбинация със силния вятър ще има условия за виелици и навявания.

През деня обаче валежите над цялата страна ще спрат и облачността ще се задържи разкъсана. Северозападният вятър ще е в процес на спиране, най-късно по Черноморското крайбрежие.

Минималните температури ще се понижат и ще са между минус 1°С и плюс 3°С. В котловинните полета и планинските райони ще са по-ниски - до минус 2°С.

Минималните температури ще се понижат и ще са между 1°С и 5°С. Максималните в страната  - до 7°С.

Времето в София

През деня в неделя валежите постепенно ще спрат, но ще се задържи предимно облачно. Ще бъде ветровито. Ще духа силен северозападен вятър. Очакваните минимални температури ще са между минус 2°С, като максималните ще са почти без дневен ход - до 2-3 °С.

Времето по планините

Ще преобладава разкъсана облачност. Вятърът ще се задържи силен от северозапад. През деня ще преобладава разкъсана облачност. Максималните температури на височина 1200 метра ще достигнат стойности между 2°С, на 2000 метра - около минус 4°С.

Времето на Балканите

През нощта западната акватория на Черно море, ще е под влияние на силен черноморски циклон, очакваме синоптичната обстановка да се усложни. През следващите часове се очакват материални щети, като паднали дървета и клони, възможни са и материални щети по сгради и прекъсвания на електрозахранването. Очакваният център ще премине много близо до Черноморското крайбрежие. Бурята ще генерира силни ветрове с ураганни стойности и високи вълни. Очакваме бурята Frederico (Фредерик ) да затвори и пристанищата в района. Висок е и рискът от възможни наводнения и материални щети, следствие от силните пориви на вятъра от над 100 км. /час и значителните валежи. 

През деня времето на Балканките ще се стабилизира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай