Неделя,

Местят археологически обекти от магистрала Струма

От: Редактори -
Местят археологически обекти от магистрала Струма
A
A
A

Започна преместването на ценните археологически обекти, разкрити по време на спасителните проучвания по трасето на автомагистрала „Струма“ край Благоевград, предаде БНР.

От там допълват, че Инициативният комитет „Скаптопара“ е доволен от проекта, възложен и финансиран от  Агенция "Пътна инфраструктура". Според екипа, извършил проучването и експертите от Министерство на културата, обектите от римското селище, които имат висока стойност, са три - двете запазени гробни камери, останките раннохристиянската черква и римската вила.  След серия от протести и дискусии беше решено те да бъдат преместени на 20 метра от трасето на магистралата, където е и римската баня, която също е добре запазена. 

Представители на Инициативния комитет са се запознали с проекта на среща в Агенция "Пътна инфраструктура". 

"Проектът е направен добре, с алеи, с паркинги. За начина на изпълнение и екипа, който ще го изпълнява - само за това не получихме достатъчно яснота", заяви Лазар Андреев. „За разлика от АПИ, Министерстото на културата и община Благоевград към момента още не са изпълнили своите ангажименти”, заключи той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички