Местан ще руши и ще търси радикализация

Местан ще руши и ще търси радикализация  | StandartNews.com

Кънчо Стойчев, социолог, пред "Фокус"

- Г-н Стойчев, каква ще бъде партията ДОСТ на Лютви Местан и къде ще я разположи в политическия спектър?
- Трудно е да коментираме намерения, които току що са обявени и не са реализирани, но все пак някои неща могат да се предвидят и те доста ясно са посочени от г-н Местан в последните му изявления. Очевидно става дума за проект, който ще конкурира ДПС. Очевидно ще става дума за електорат, който е текущ електорат на ДПС. Така че можем да очакваме опит за разделяне на електората на ДПС. Това, както знаем от предишни такива експерименти, не се е оказвало успешно, но всеки нов опит води до нови възможности и нови шансове за този, който ги предприема. Не бива да забравяме, че досега това не е предприемано от човек, който е бил номер едно в ДПС. Сигурно е, че ще става дума за същия електорат, тоест за конкуренция на една и съща писта.
- Местан каза, че истинската причина за създаването на новия му политически проект е, че в България има реална необходимост от ясен, либерален, евроатлантически политически субект. Допреди няколко месеца обаче той определяше ДПС като такава партия. Кога Местан казва истината? За новата си партия или за ДПС?
- Очевидно той иска да продължи своя курс и иска някак си да се вклини и да направи още по-голямо различието си спрямо г-н Доган. Всъщност това е и най-важното, което разбираме, че тази партия на г-н Местан ще бъде изграждана в пряк сблъсък и това ще бъде доста неприятно, защото от опита в други страни на Балканите, в които имаме етнически малцинства, знаем, че когато етническото малцинство се раздели на две сблъскващи се части, винаги едната част се радикализира. Тоест, от гледна точка на българския национален интерес това едва ли би било добро. Когато двете партии ще трябва да се легитимират, особено новата да се легитимира, при сблъсък с предишната си партия, която той е оглавявал, това ще доведе до изостряне и до радикализация от страна на г-н Местан, най-вероятно, за да може да отвори място и пространство за свои действия.
- Можем ли да откроим основните различия между Лютви Местан и Ахмед Доган?
- Първото различие е, че г-н Доган е автентичен борец за правата на турското малцинство, доказан и естествен лидер на тази партия и организация. Докато г-н Местан е посочен от г-н Доган, временен лидер, както разбрахме в последствие. В първия случай имаме нещо, което можем да наречем оригинално явление и реална политическа сила и власт. Докато във втория случай по-скоро можем да говорим за едно отцепничество и рушителска дейност. Естествено, че отцепникът и рушителят ще представя своите действия като много светли, много прекрасни, но когато изведнъж с такъв тон, поучителен, слушам как г-н Местан говори за НАТО, за ЕС, че едва ли не той е създал ЕС и едва ли не, че НАТО се крепи върху неговите плещи, Бога ми, това е смехотворно и това говори само за един доста отчаян ход, с който той иска да намери легитимация главно по силата на това да каже "Доган е против НАТО, Доган е против ЕС". Това всъщност е пряка лъжа, тъй като ние знаем дейността на г-н Доган. Той беше в основата и на европейския проект на България, благодарение и на него България е в Европа, той беше в основата и на стремежа на България, реализирания, за НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай