Петък,

МЕ отговори: Не можем да ограничим износа на ток

От: Мартина Суботинова -
117
МЕ отговори: Не можем да ограничим износа на ток
A
A
A

Министерството на енергетиката отговори на писмото на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

В писмото си работодателските организации настояват за пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, за временно ограничаване на износа на електроенергия, както и за подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители.

Ето и пълния текст на отговора на енергийното министерство:

Въпреки нашето разбиране, че Министерството на енергетиката е отговорно за провеждане на политиките в енергийния сектор, а за оперативното ръководство на държавните енергийни дружества отговаря БЕХ ЕАД, както и ръководствата на самите компании, с цел да се реагира адекватно на пазарната ситуация в момента, Министерството на енергетиката е в непрекъснат диалог с ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2“.

В резултат на проведените разговори на 3 август 2021 г., на пълна мощност е пуснат трети блок на централата – 210 MW. Количеството произведена електроенергия се продава на 4 август на пазара „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса. В резултат на това включване, цената на сегмента „ден напред“ на БНЕБ на 4 август вече е 258 лв/МВтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо стойностите от предходния ден.

Нашето разбиране е, че при такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност – от една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията. Независимо от факта, че това са задачи на оперативното управление на дружеството, което е ангажимент както на неговото ръководство, така и на ръководството на Българския енергиен холдинг, Министерството на енергетиката следи отблизо ситуацията и предприема активни мерки за включването на ТЕЦ „Марица изток 2“ на свободния пазар в настоящата пазарна ситуация.

В резултат на активния диалог между МЕ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, е взето решение централата да работи с три блока (Стандартно досега тя работеше с два блока – единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият – за свободния пазар).

По отношение на искането за временно ограничаване на износа, трябва да отбележим, че такава възможност е регламентирана в чл. 70, ал. 1 и 2 от Закона за енергетиката. Тя касае случаи, свързани с непрекъснатост на доставките, опазване на околната среда и защита на критичната енергийна инфраструктура. Нито едно от тези обстоятелства не е налице в момента.

По данни на Електроенергийния системен оператор пикът на потреблението е бил в понеделник, 2 август, когато са реализирани около 5 000 МВт. Оттогава тенденцията е на леко намаляване на товара на електроенергийната система.

От тази гледна точка евентуално ограничаване на износа попада под нормативни рестрикции и би било юридически уязвимо.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Ток Износ Цена

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички