Неделя,

Маймунската шарка настъпва. Нови данни

От: СТАНДАРТ -
1446
Маймунската шарка настъпва. Нови данни
A
A
A

Маймунската шарка сериозно разтревожи Европа. Най-сериозно засегната е Великобритания. Само вчера потвърдените случаи на Острова се увеличиха с 11 и вече са общо 20. Вирусът е засечен в още 7 други държави, извън Централна и Западна Африка, където обичайно се среща заразата.

При първия случай, появил се преди около 2 седмици, британските здравни власти успяха лесно да проследят източника на заразата. Пациентът очевидно се беше заразил при пътуване в Нигерия.

Проследяването на следващите случаи обаче се оказва много по-трудно. Засегнатите пациенти не са пътували преди това до Африка и не са били в контакт с други регистрирани болни. Това навежда специалистите на предположението за разпространение по полов път.

Световната здравна организация (СЗО) обяви вчера, че свиква спешна среща, за да обсъди бума на заразата в Европа.

„Маймунската шарка е вирусна инфекция, а източникът са малки бозайници, обикновено гризачи в горите на Западна Африка и Централна Африка. Хората се заразяват, ако по някакъв начин влязат в контакт с тези животни. След това инфекцията  може да се разпространи от човек на човек. Това, което обикновено виждаме, е, че може един или двама души да се заразят и след това вирусът умира, защото не е много заразен сред човешката популация“, коментира проф. Джими Уитуърт, професор по международно обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Заболяването обикновено започва с треска и главоболие, хората чувстват силна умора. След това избива обрив – големи мехури. Именно този обрив е заразен. Разпространява се чрез близък контакт или докосване на кожата,  или чрез контакт със спално бельо и различни предмети. При много близък контакт може да се разпространи и при кашляне.

„Доста тревожен от гледна точка на общественото здравеопазване е и е нещо, което трябва наистина бързо да овладеем. Но няма нужда от паника. Маймунската шарка няма да причини епидемия, каквато причини коронавирусът“, смята проф. Уитуърт.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички