Майки срещу отнемането на деца от бедни родители

Държавата влага огромен финансов ресурс за институции, които имитират семейства, а обрича на геноцид биологичните родители, казват от "Системата ни убива"

Майки срещу отнемането на деца от бедни родители | StandartNews.com

Отново протести на майки на деца с увреждания пред Министерски съвет.  Този път недоволството е за здравите деца в системата за социалното подпомагане, които са настанени в институции или приемни семейства, вместо при свои близки. Това заяви Вера Иванова от Инициативата "Системата ни убива", която е инициатор на протеста, организиран в социалните мрежи, пред БТА. И този път протестът на майките на деца с увреждания е под надслов: "Да спасим децата от системата".

Според Иванова,  държавата влага огромен финансов ресурс за институции, които имитират семейства, като по този начин обрича на геноцид биологичните родители, изпазнали в затруднение поради бедност.

"Строг е контролът на съда, но само за тази година имаме около 20 съдебни решения, в които се посочва, че детето е отнето неоснователно. Същевременно всички тези социални работници продължават да работят в системата", каза още Вера Иванова.

Едно от протестните искания е именно за незабавното уволнение на директорите от системата на социалното подпомагане в случаите, в които необходимостта на мярката по извеждане на детето от биологичното семейство не се потвърди от съда.

Вера Иванова констатира, че подкрепата от страна на държавата вместо към биологичните родители е изцяло насочена към приемните семейства. Затова е и друго протестно искане, свързано с изработването на стратегия за семейството и детето.

С протеста си майките на деца с увреждания искат еднаква месечна подкрепа на децата в приемни семейства и тези, отглеждани от близки или роднини. За да се случи това, те искат премахване на чл. 49 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето.  "Ние искаме еднаква финансова помощ, за да могат децата да не губят връзката със семейството и с близките си и да не е пречка бедността пред отглеждането им", обясни Иванова.

Тя каза още, че на протеста ще излязат деца, които са били в системата. "Ще говорят те - какво са преживели и какво са им причинили социалните. Крайно време е това безобразие да се спре. Протестът е за тях", каза още Иванова.

Другите им искания предвиждат извеждането на дете от семейството му да бъде крайна мярка, а при установяване на насилие над дете да бъде извеждан насилникът, а не детето. От инициативата предлагат и подготовката на нов документ - Стратегия за семейството и детето, съобщи Дарик.  

Майките искат още забрана за оказване на натиск върху биологичните родители да се откажат от родителските си права, безкомпромисни действия в случаите "деца раждат деца", съвременна методика за оценка на родителския капацитет, механизми за контрол върху работата на социалните работници.

От Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ възразиха и излязоха с официална позиция, че отнемането на деца от родителите им никога не е било и няма да бъде цел на националните политики.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай