Майка след 40 - риск и щастие

Майка след 40 - риск и щастие | StandartNews.com

Страх бележи късните бременности на грандамите в шоубизнеса

Някои може да са се изненадали от новината, че 49-годишната Джанет Джексън е бременна с първото си дете, но все повече жени, включително и у нас, решават да раждат в по-късна възраст. Може би защото повечето от дамите искат първо да направят кариера или защото вече нито обществото, нито семейството ги притиска да раждат по-рано. А може би просто искат да прекарат повече време с любимия си мъж, преди да се посветят на пеленачета.

"Границата на възрастта на майката се вдига. Ако преди се е раждало между 20 и няколко и 30 години, то сега първата бременност е на около 34 - 35 години", казва Николина Николова, председател на фондация "Нашите недоносени деца". В развитите страни горната граница на възрастта е дори по-висока. В правителствен доклад в Щатите се казва, че бременността при жените в техните 20 години спадна с почти 18 процента от 1990 към 2008-а, а сред по-възрастните жени, между 40 и 44 , се е увеличила с 65 процента.

Съвсем наскоро пък германски учени от института "Макс Планк" препоръчаха жените да раждат по-късно, защото така децата им ще са по-здрави. Освен това отрочетата на по-възрастните майки получават и по-качествено образование. Това е свързано с по-големия опит и по-добрите възможности на родителите.
Така че не е чудно, че все повече жени раждат късно - в 40-те и дори в 50-те си години. Сред тях има и много известни лица. Ето грандамите, които се престрашиха да опитат.

Малката сестра на Майкъл Джексън е последната, присъединила се към групата на късните майки. Джанет изненада феновете си в началото на април, като каза, че прекъсва турнето си "Unbreakable", за да се посвети на семейния живот, без да дава повече подробности. Джексън ще навърши 50 години на 16 май. На тази възраст естественото забременяване става предимно чрез ин витро.

Говорител на певицата отказа да потвърди новината. Тя обаче подхрани слуховете в Туитър, като качи свои снимки как танцува с хаштаг DammnBaby. Джанет се омъжи за трети път тайно за катарския магнат Висам ал Мана през 2012 г. и потвърди новината чак през 2013 година.

Холи Хънтър, носителката на "Оскар" за "Пианото", роди близнаци на сериозната възраст от 47 години. Бащата на бебчетата ин витро е актьорът Гордън Макдоналд, нейн партньор не само в живота, но и на лондонска сцена. Предишният брак на Хънтър с оператора на "Списъкът на Шиндлер" Янус Камински продължи от 1995 до 2001 година.

Джина Дейвис два пъти пое отговорността да ражда късно. Тя приветства дъщеря си на 46 години, седем месеца след като се омъжи за 31-годишния хирург Реза Джарахи. Близнаците й момчета Киан и Каис пък се появиха на света, когато майка им стана на 48.

Холи Бери е 41, когато посрещна първото си дете - дъщеря си Нала Ариела Обри през март 2008-а от тогавашния си любим Гейбриъл Обри. Противно на всеизвестните трудности, които съпътстват бременността на по-късна възраст, актрисата сподели пред "Харпърс базар", че нейната е минала без проблеми. "Бях щастлива през цялото време, чувствах се добре, имах енергия, изобщо бях нещо като Жената чудо. Иска ми се да се чувствам така до края на живота си, толкова фантастично беше", каза Бери. Изглежда ентусиазмът й не спада, защото пет години по-късно тя стана майка на момченце Масео, а тогава беше на 47. Вторият й наследник е от вече бившия й мъж френския актьор Оливер Мартинес. Моментът, в който разбрала, че е бременна актрисата нарече "най-големият шок в живота ми".

Сюзън Сарандън се сдоби с първо дете на 39-годишна възраст - дъщеря й Ева Амури. Сега тя е 31 години и също преследва актьорска кариера. Три години след това Сарандън реши, че е време за второ и роди момченце - Джак Хенри. Майлс Гутри пък се появи, когато майка му е на 45 години.
След няколко безуспешни опита ин витро и един

опустошителен спонтанен аборт

42-годишната Селин Дион роди близнаци Еди и Нелсън. Така синовете й от покойния й съпруг Рене Шарл станаха трима. Първият им наследник Чарлз е с 10 години по-голям от малките си братя. Певицата откровено разказа за страховете си относно късната бременност: "Моите лекари трябваше постоянно да ме успокояват. Всяка седмица имах сонограми. Чувах как сърцата им бият. Стресиращо е, но и успокояващо. Гледах към малкия си корем и не правех почти нищо. Ако трябваше да лежа в леглото до ноември, щях да лежа. Най-важното нещо на света беше те да се родят."

Половинката на Джон Траволта Кели Престън роди сина си Бенджамин на страхотна възраст от 48 години. "Не обмислих рисковете - призна след появата му Кели - Знаех само, че е трудно, но не съм вярвала, че някога ще се заема с това. Щастливи сме, че сме такива късметлии." Г-жа Траволта може би се е решила на тази стъпка, заради загубата на по-големия си син Джет две години преди това по време на семейна ваканция. Няколко години по-късно актьорът призна, че 16-годишният му син е бил аутист.

Салма Хайек беше на 40, когато роди дъщеря си Валентина Палома Пино през септември 2007-а от известния френски бизнесмен Франсоа Анри Пино. Относно решението си да започне да гради семейство по-късно актрисата казва: "Сега съм много

по-пълноценно човешко същество

отколкото преди 10 години. Раждайки се сега, Валентина получава по-добра майка." Салма не се изплаши и от това, че бъдещият й съпруг отказва да плаща издръжка на друга известна красавица, от която има дете. Моделът Линда Еванджелиста роди син на Пино през 2006-а и оттогава неспирно се бори за високи суми на издръжка от богаташа.

Актрисата Тина Фей също роди второто си дете Пенелопе на 41-а през август 2011-а, но решението за него не е било лесно. В мемоарите си в типичния си ироничен стил си тя пише: "Науката показва, че плодовитостта и филмови оферти спадат значително за жени след 40." Фей отдавна е искала второ дете, но се е колебаела заради професионалните си ангажименти. След това със съпруга й Джефри Ричмънд решили, че е по-добре да дадат приоритет на семейството, отколкото да чакат няколко години сериала с нейно участие "Рокфелер плаза 30" да приключи, и да съжаляват, че семейството им е останало малко. Първото й дете Алис ще стане тази година на 11.

Вечната красавица Никол Кидман отгледа две осиновени деца от първия си брак с Том Круз - Изабела и Конър. Но едва в брака с кънтри музиканта Кит Урбан тя роди първото си биологично дете. Дъщеричката й Съндей Роуз се появи през 2008-а, точно годината, в която актрисата навърши 40. През декември 2010 двойката се зарадва и на още една дъщеря - Фейт Маргарет, само че този път Никол предпочете услугите на сурогатна майка. "Отгледах две деца, когато бях в 20-те си години, но тогава беше различно - разказва за майчинството Кидман - Бях дете, толкова млада, и умствено, и емоционално, напълно различна майка. Има нещо в това да отглеждаш дете на по-късен етап.

Молиш се да останеш по-дълго жива заради него

Изпитваш сериозен страх. Съндей ме промени изцяло."
Любимката на Куентин Тарантино Ума Търман в зряла възраст не се страхува не само да смени семейното си положение, но и да става майка. След седемгодишния си брак с Итън Хоук, от когото има две деца, през юли 2012-а актрисата роди дъщеря Розалинд Арушу Аркадину Алталун Флоренс Търман-Бюсон. Баща на детето с дълго име е френският финансист Арпад Бюсон.

И Марая Кери дълго иска да стане майка, но мечтата й се сбъдва едва през 2011-а, когато Кери навършва 42. И нейната история е тежка - певицата има спонтанен аборт, а малчуганите са родени с цезарово сечение. "Най-трудното нещо беше вземането на прогесторен всеки месец. И после след като забременях, трябваше да го пия още 10 седмици. Той намалява вероятността за спонтанен аборт с 50 процента", споделя трудностите Марая. Но след всички изпитания най-накрая се появяват Марокан и Монро. Дъщерята е кръстена в чест на холивудската легенда Мерилин Монро, а името на момчето идва от стаята в марокански стил, в която вече бившият й мъч Ник Кенън й прави предложението за брак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай