Мароко избра да бъде по-близо до ЕС

Ще засилим участието в търговските панаири

Мароко избра да бъде по-близо до ЕС | StandartNews.com

Интервю с Латифа Ахарбаш, посланик на Мароко

- Ваше Превъзходителство, защо българският външен министър Кристиан Вигенин избра Кралство Мароко за първото си посещение в държава в Северна Африка?

- Този въпрос трябва да се постави на министър Вигенин. Аз мога да кажа, че той прие официалната покана, която му изпрати министърът на външните работи и сътрудничеството на Мароко, Салахедин Мезуар. Кралството ни има сериозни амбиции за отношенията си с България, държава членка на ЕС, и това е на всички нива: политическо, икономическо, културно и многостранно. Мароко направи стратегическия си избор да бъде близо до всички страни от ЕС, с който той има статут на "напреднала държава", на политически диалог без теми табу, и с които води преговори за всестранно и задълбочено споразумение за свободна търговия.

- Какво бе обсъдено по време на разговорите на българския външен министър?

- Освен с колегата си г-н Вигенин се срещна и със съветника на Негово Величество Краля на Мароко Тайеб Фаси Фихри, с председателя на правителството Абделила Бенкиран, с председателя на Камарата на съветниците Мохамед Шейх Биадила, а така също и с председателя на Икономическия и социален съвет Низар Барака. Изключително високият ранг на срещите е доказателство за това, че правителството на Мароко желае да постави отношенията си с България на най-високо ниво при започването на съвместни, конкретни и от взаимен интерес проекти. По време на разговорите бяха обсъдени както двустранни въпроси, така и важни регионални и международни въпроси. Това посещение също изпрати послание за насърчаване на бизнес средите за по-добро проучване на реалните възможности за търговски обмен и инвестиции в двете страни, които са ангажирани с успешния процес на подобряване на бизнес климата, по-специално чрез реформа в правосъдието и насърчаването на доброто управление.

- Кои са най-обещаващите области на сътрудничество?

- Двамата външни министри се ангажираха да подкрепят по-конкретно усилията за осъществяване на контактите в рамките на Икономическия българо-марокански съвет, създаден през 2010 г. Двете страни ще положат допълнителни усилия за участие в търговските изложения. Така през 2014 г. България ще участва в престижното международно изложение в областта на земеделието, което ще се проведе в мароканския град Мекнес. Марокански фирми ще участват в Международния панаир в Пловдив.

- България и Мароко имаха в миналото много развити връзки в образованието и културата. Ще има ли раздвижване в тези области?

- Да. Ще бъде подписана нова програма за сътрудничество в науката, културата и образованието, вероятно по време на предстоящото посещение на министъра на културата Петър Стоянович в Мароко. Договаря се и споразумение в социалната сфера. Накратко казано, занапред отношенията между България и Мароко ще следват възходяща траектория на развитие, в полза и на двата народа - българския и мароканския.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай