Малките изби са на мода

Харесвам мавруда и комбинацията от български сортове грозде, казва Алесандро Гричиоли

Малките изби са на мода | StandartNews.com

- Г-н Гричиоли, италианските или българските вина са по-добри? Какви са предимствата на едните и на другите?

- Благодарение на първото издание на Балканския винен конкурс имах възможността да опитам невероятни вина от страни, които се появяват и са добре познати в много държави по света, но не могат да се открият лесно на пазара в Западна Европа. Бях приятно изненадан от качеството на българските вина. Те доказват, че доброто качество може да върви ръка за ръка с добрата цена. Сигурен съм, че те ще имат водеща роля в следващите десетилетия!

Що се отнася до италианските вина, те са лидер по продажби в САЩ и заемат второто място като най-продавани в света. Италианските вина в последните години се радват на увеличаващо се търсене благодарение и на широкото разпространение на италианските ресторанти и култура на хранене по целия свят.

Много е трудно да се сравнят българските и италианските вина, както е трудно да се сравнят две страни с напълно различни тероари и сортове грозде. Като цяло италианските вина са създадени, за да отговорят на глобалния вкус, тестван от опит и технологии, които тепърва започват да навлизат в България. Вашите вина освен всичко останало са насочени най-вече към небцето на местните потребители. Но се целят и в различни други страни. Предимството на напитките ви е, че те са наистина уникални и не можеш да намериш нищо подобно в Италия. Тъй като експортът на български вина е насочен към сравнително малък брой държави, смятам, че италианските и българските вина могат да бъдат смятани като две допълващи се напитки, които могат да се оценят едновременно от много различни таргет групи.

- Вие сте дегустатор и на зехтин. Как се съчетава виното с маслини?

 - Харесвам чудесния италиански зехтин екстра върджин. За разлика от виното той е продукт на природата, който не можеш да манипулираш, а само да го извлечеш от маслините по механичен път. Той винаги се комбинира с вино в нашата кулинарна култура. В известни производствени региони като Лигурия, Тоскана, Марше, Умбрия, Сицилия , зехтинът екстра върджин се използва във всички типични блюда, които се комбинират с типичните местни вина!

- Имате ли любимо българско вино и с каква храна бихте го съчетали?

- Просто се влюбих в Мерло 100% Санта Сара, което спечели голямата награда на миналогодишния Балкански винен конкурс. Харесвам много и вината от мавруд на някои ваши компании, както и съчетанията от местни сортове! Със сигурност те биха се съчетали добре с някои типично български ястия като капама или баница.

- Има ли пазар за българските вина в Италия? Кои качества на напитките биха били предимство за потребителите на Ботуша?

- Точно в този момент рецесията и икономическата криза в Италия водят до по-сериозен протекционизъм спрямо местното производство. Така че сега не е моментът за инвазия на италианския пазар. Със сигурност българските вина биха били дегустирани от избрана публика от винени ентусиасти и сомелиери, които биха искали да експериментират различни вина и чрез вината ви да открият България.

- Има ли винена мода и какво е модерно да се пие в момента?

- В момента наистина модерни са всички пенливи вина от просеко до шампанско. Има все повече почитатели на виното и частни колекционери, както и почитатели на винения туризъм, които все повече предпочитат малките изби и биовиното. В България опитах наистина добри пенливи вина и бих насърчил най-добрите производители да се насочат към правенето именно на прекрасни пенливи вина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай