"Магнитски" е много тежка присъда за нас

Коментар на адвокатът от Лондон Румен Чолаков.

"Магнитски" е много тежка присъда за нас | StandartNews.com

"Санкциите по закона „Магнитски“ казват три неща.", пише във Фейсбук нароченият преди време за премиер млад български адвокат от Лондон Румен Чолаков. 

"Първо, България е дълбоко корумпирана страна.

Второ, българските институции са компрометирани и не могат да доведат до справедливост.

Това е смисълът на този екстра-териториален закон – да раздава справедливост там, където няма никакъв шанс това да се случи по друг начин. И това е много тежка присъда за нашата държава.

Трето, показват начина за справяне с корупцията, който се прилага в САЩ още от времето на Джон Кенеди.

Важно е да се преследват не само тези, които взимат подкуп, а тези, които дават подкупи.

Първите се сменят постоянно – махнеш един държавен чиновник и друг веднага заема неговото място. Но вторите са много по-малко и техните контакти в системата много по-трудно заменими. Или както си го казва българската народна мъдрост, “Не е луд тоя, който яде баницата, а тоя, който му я дава.”

Председателят на обединението на българите в чужбина Клуб "Милениум", активен участник в протестите през лятото на 2020-а година Румен Чолаков заяви пред БНР:  "Двете групи, които отсъстват от кандидатските листи, са младите хора и българите от чужбина, които са може би 2 милиона и имаха значителна тежест на предишните избори".

Той подчерта, че не вижда да се дава път на млади хора в листите на партиите с кандидати за депутати.

Според него предизборната кампания за вота за 46-и парламент ще е идентична с това, което вече наблюдавахме преди изборите на 4-ти април. 

Чолаков беше категоричен, че в страната ще има промяна, но постигането ѝ ще отнеме време.

Чолаков определи като ендемичен проблем на българската демокрация това, че се гласуват закони, които след това някой по практически причини решава, че реалността е друга:

"Не може да се управлява по този начин!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай