Магистралата между България и Сърбия напредва

Нашите приятели от Сърбия показаха значителен напредък

Магистралата между България и Сърбия напредва | StandartNews.com

Министрите на транспорта на България и Сърбия - Росен Желязков и Зорана Михайлович, инспектираха строителството на магистралата по направлението от Ниш до граничния пункт Калотина на българо-сръбската граница.

Сръбският участък от магистралата от Ниш до София е готов до Цариброд, а двамата министри Росен Желязков и сръбският вицепремиер Зоран Михайлович правят проверка на строителните работи при село Градина между Цариброд и междудържавната граница.

Трасето е част от трансевропейския коридор номер 10, свързващ Европа с Азия. Българската автомагистрала „Европа“ – от София до ГКПП Калотина, която също е част от коридора, започна да се строи в края на май и се очаква да бъде завършена до 2021 година, съобщи министър Росен Желязков:

„Нашите приятели от Сърбия показаха значителен напредък. Ние ги уверихме, че в най-скоро време и българският участък Сливница-Драгоман-сръбска граница ще бъде успешно приключен до края на 2021 г.“

Сръбският вицепремиер и министър на транспорта Зорана Михайлович заяви, че с колегата си ще работят за облекчаване на трафика през границата: „С колегите искаме да намерим техническо решение на проблема със задръстванията, които видяхме днес на границата. Радваме се, че и България строи магистралата. Това е в интерес и на двете държави.“

Министрите на транспорта на България и Сърбия обсъдиха и изграждането на железопътната магистрала от коридор номер 10. От сръбска страна се очаква тя да е готова до 2024 г., увери Зорана Михайлович, а поради сложния релеф българската част ще стане готова година по-късно - през 2025-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай