Любомир Христов: Антимафиотите трябва да излязат от ДАНС

ГЕРБ е единствената политическа сила, способна да изведе страната от поредната криза

Любомир Христов: Антимафиотите трябва да излязат от ДАНС | StandartNews.com

Любомир Христов е кандидат-депутат от ГЕРБ за втори мандат от Шумен. Преди това той бе директор на ОД на МВР в града. По професия е инженер.

- Какво ще направи ГЕРБ за Шумен, откъдето сте кандидат-депутат?

- Няколко са основните проблеми в Шуменска област. На първо място ние сме тежко засегнати от демографската криза, което оказва своето влияние върху трудовия пазар. За последните 10 г. населението на областта е намаляло с 25 хил. души. Проблемът се задълбочава допълнително и от това, че все по-голям брой от хората в трудоспособна възраст търсят другаде работа и по-добри възможности за реализация. Не Северозападна България, а област Шумен е най-бедният край в Европа с най-голям брой безработни в цялата страна за последните няколко години. Това предопределя и насоката на нашите ангажименти. Необходимо е да се върви към финансова децентрализация и укрепване на финансовите основи на местното самоуправление, въвеждането на електронното правителство, комбинирано със широко прилагане на електронно обслужване, мерки за преодоляване на свръхзадлъжнялостта на голяма част от бизнеса, включително чрез коректни разплащания от страна на държавата и развитие на техническата инфраструктура. Време е за безкомпромисна борба с корупцията и всякакви злоупотреби, заради които хората обедняват за сметка на малка група политически паразити.

- Бяхте шеф на полицията в Шумен - как може държавата да се справи с битовата престъпност в региона и като цяло в България?

- Трябва да бъде променен Законът за МВР, който бе приет преди няколко месеца, защото в него има смущаващи неща, които във времето ще имат силно негативно влияние върху работата на служителите. На първо място това е премахването на конкурсното начало за кариерното развитие на полицаите. Друг важен приоритет е служба ГДБОП да бъде извадена от Държавната агенция за национална сигурност.

Вменяването на полицейски задължения на ДАНС изисква обучение и време и доведе до скъсване на изградената връзка между криминалистите и регионалните звена на ГДБОП, които не биха работила успешно без "Криминална полиция", която според промените остана в структурата на МВР. В резултат изпратиха жандармерия в селата, която няма разследващи функции и умения за борба с битовата престъпност. Така беше блокирана една работеща система, което неслучайно предизвика поредица от трагични случки. Бързото преодоляване на тези деформации е необходимо условие за провеждането на ефективна борба с битовата престъпност.

- ГЕРБ призовава за висока активност на вота, защо това е нужно и как ще убедите гражданите да се явят до урните при ниското доверие във всички институции?

- Високата избирателна активност ще намали възможността в бъдещия парламент да се родят политически чудовища като коалицията между БСП, ДПС и "Атака". Българските избиратели получиха коалиция от взаимоизключващи се партии и по този начин бяха лишени от представителност. Именно стремежът да избегнем повторението на подобни безумия би трябвало да ръководи и мотивира българските граждани. Ние сме отговорна партия, с лидер, който е доказал своята способност да носи политическа отговорност. Ние няма да се крием зад анонимни и незнайно от кого посочени "експерти". Не ние страх да заставаме пред цялото общество, за да отговаряме на неговите въпроси и критики. Като отговорна и предвидима партия ГЕРБ се налага като единствената политическа сила, способна да изведе страната от поредната криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай