Лятна АНТИСПИН инициатива стартира от Бургас

Безплатното изследване и консултиране за ХИВ ще продължи до края на септември

Лятна АНТИСПИН инициатива стартира от Бургас | StandartNews.com

София. За 10-та поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания, съобщиха от пресцентъра на програмата.

Министерство на здравеопазването раздаде над 19 000 бързи тестове за ХИВ на Регионалните здравни иснпекции и неправителствените организации, работещи с уязвими групи, за да извършват дейности по безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ по време на кампанията.

Официалното стартиране на тазгодишната лятна АНТИСПИН инициатива ще се постави на 1-ви август в Община Бургас. Традиционно през месеците август и септември хората посещават черноморски курорти, градски плажове, басейни, молове, туристически забележителности и заведения на открито. В отговор на това екипи от медицински специалисти ще са на разположение в 19 области на страната, за да предлагат безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с мобилни кабинети.

Над 23 400 души са се изследвали досега в подобни летни компании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Лятната кампания за безплатно изследване и консултиране за ХИВ ще продължи до края на септември. Регулярна информация за графика на мобилните медицински кабинети в цялата страна можете да получите на уеб страницата на „Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН": www.aidsprogram.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай