Луканов: Хранят българите с боклуците на Европа

Луканов: Хранят българите с боклуците на Европа | StandartNews.com

БГ зеленчуците вече ще имат паспорт. Идеята е всички те да бъдат вкарани в електронен регистър, който да дава информация къде и какво се произвежда. Как гледат родните производители на идеята на земеделския министър Греков? "Стандарт" запита Лукан Луканов, председател на Изпълнителното бюро на съюз "Произведено в България".

Всяка идея, която е свързана с акцента на правителството и на земеделския министър върху българското производство, е положителна. Това досега отсъстваше от вниманието и от фокуса на управляващите. И затова сме на това дередже -нивите ни пустеят.

Не познавам в детайли конкретната идея за този електронен регистър. Това вероятно ще е поредният акцент върху произведеното в България, което е положителна стъпка. Когато дадат повече информация какво ще представлява този регистър, как ще се влиза в него, какви данни ще събира, кой ще ги ползва, тогава и ние ще дадем становище. За нас е важно, че първите стъпки, които бяха предприети, бяха в много правилна посока - ограничаване на контрабандния внос, което е пряка подкрепа на българските производители. Няма начин да не адмирираме това, защото очаквахме много отдавна да се случи. Създаването на този регистър обаче не трябва да е кампанийно и след това да се върне старото положение.

Ако този регистър е част от една по-голяма програма, която да цели със законни средства, без протекционизъм ние да подкрепяме българските производители, той ще получи нашите адмирации. Аз лично не виждам рискове от въвеждане на този регистър, освен ако не се злоупотребява с информацията, която се събира в него. Тъй като това е чувствителна тема, вероятно ще включва чисто пазарна информация, количества, качество. Стига да е ясно за какво ще се ползва тази информация, аз не виждам причини за безпокойство.

В сферата на подкрепа на българските производители трябва да се направят много неща, като започнем от законната борба с незаконния внос. Ние не можем да затворим границите на страната. Но можем да направим така, че със съдействието на Агенцията по безопасност на храните, Агенция "Митници", НАП и всички останали държавни органи плюс санитарните контролни органи да е ясно какво яде българинът. Защото ние виждаме ниските цени в супермаркетите и на зеленчуците, и на други хранителни продукти. Но те много често имат неясен произход, въпреки че идват от ЕС. Липсата на контрол позволява в България да се ядат замразени от 20 години меса, които са евтини, военновременни запаси на почти целия свят, както и ликвидационни количества хранителни продукти, които обикновено се реализират на много ниски цени.

Всичко това спъва българското производство, конкурира го нелоялно и аз очаквам държавата да вземе мерки в това отношение. Отделно вече е митницата, където от вдигнатата бариера през цените ефектът върху българското производство е катастрофален. Защото не само държавата губи ДДС, което се плаща на завишената цена, а и унищожава собствените си производители, което води и до по-висока безработица. Нашият съюз на срещите си с премиера Пламен Орешарски заяви категорично, че без подкрепа на родното производство проблемите с безработицата и ниските възнаграждения не може да бъде решен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай