Лошо. Голяма тревога за уникални наши плажове

Разкритията показват трагична картинка

Лошо. Голяма тревога за уникални наши плажове | StandartNews.com

Жалка картинка, породена от мръсотия на диваци къмпингари, разкриват по родните плажове.

Опитите на еколози и зелени депутати да превърнат голяма част от плажовете в "природосъобразни" обаче означават едно - те ще продължат да се превръщват в места за безплатно диво къмпингуване на българи и чужденци, пише сайта Еко новини.

И на трите плажа, които бяха обект на законодателни промени, Корал, Карадере и Иракли, от десетилетия всяко лято живеят хиляди българи, румънци, чехи, унгарци, сърби и македонци.

Там, директно върху дюните, които са обект на защита, са паркирани стотици кемпери, каравани и коли. Други са пък са разпънали палатки и огромни шатри. Общото между групите, е че тоалетните са дупки, изкопани на плажа или в гората зад него, оградени с чаршаф и четири кола. Гората пък се сече вандалски за скари и барбекюта. Положението е отчайващо.

Плажовете Вромос, Корал, Карадере, Паша дере, Шкорпиловци, Галата и Иракли са превърнати в огромни катуни, в които не се спазват никакви санитарни изисквания и норми. Всичко се унищожава.

Най-страшно е до Шабла, където стотици палатки и каравани са разположени нерегламентирано на плажа на шабленското село Крапец.

Особено притеснително е, че с геометрична прогресия се увеличават чужденците. Източно германците, чехи и поляци си спомниха колко е хубаво по Черноморието. Те разбраха, че могат безконтролно и безплатно да стоят с месеци на брега на Черно море.

Администрацията - областни управители и министерства, са абдикирали от проблема. Няма и полиция, няма и санкции.

Популизмът на няколко депутати, които имат лични мотиви, свързани с Корал, Карадере и Иракли, ще струва милиони на засегнатите общини. Още по-страшна обаче ще е загубата на биоразнообразието, която е безвъзвратна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Вальо
преди 2 месеца

Нищо ново под слънцето.

Откажи
100 год къмпингар
преди 2 месеца

Ах каква забележителна поръчкова статия, ах какво невежество за начина по който си почиват хиляди интелигентни хора, за който начин работи цяла индустрия. Каква комплексарска жлъч и слепота за мизерията която изливат в морето уж през пречиствателни станции големите хотелски комплекси. Какъв свободен коментар за мизерията неграмотен писачи. И колко удобно авторството да не е лично, а "Стандарт новини" Да ви имам "стандарта" . Знае се желанието на мнозина да са еталон и всички да искат да живеят като тях. В кошара, зад ограда, зад ключ. За 15 год .живот на открито, не съм виждал хората обичащи природата да оставят боклука си, но да влачат торби с боклука на такива дето веднъж са решили да видят как е извън хотел и мъкнат чанти Кауфланд с тарелки кебапчета...много пъти. Не пиши тъпотии за неща които не познаваш! Жалък платен драскач !

Откажи