Лошо. Брюксел пак удря по джоба българите

За какво става въпрос при новата наредба

Лошо. Брюксел пак удря по джоба българите | StandartNews.com

Добра новина за блокове с асансьори, но тя има е неприятна страна.

Близо 500 лева ще струва на един вход да изпълни изискването на евродиректива, която ни задължава до края на годината да монтираме предпазни щитове под кабината на асансьорите. 

От началото на 2019 г. с такива щитове вече са всички асансьори в обществени сгради, които първи монтираха предпазното средство. 

Това не е просто поредната евродиректива, транспонирана в националното ни законодателство, а спасително решение за хората, коментира в интервю за БТА Григор Къшов, главен директор в главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" в Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН).

По думите му статистика показва, че най-много злополуки се случват при опитите ни сами да излезем от заседнал между етажите асансьор, когато рискът да пропаднем в шахтата е огромен.

По тази причина експертът отново напомни, че при авария на асансьора е задължително да изчакаме експертна помощ, а техническите екипи трябва да са при нас до един час.

Заради честите инциденти при самоизваждане от 2024 г. ще бъде задължително в жилищните сгради под всеки праг на асансьорната кабина да има предпазен метален щит по цялата широчина на разположената пред нея шахтна врата, предвижда Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори.

Целта на предпазния щит е да удължи кабината и да предпази хората от пропадане в шахтата. Щитовете ще трябва да бъдат монтирани под всички асансьори, които са въведени в експлоатация преди 2014 г., когато са приети промените в текста на Наредбата, с които се задължават всички новомонтирани асансьори да имат такова предпазно съоръжение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай