Събота,

Лоши новини за Великден

От: Агенция Стандарт -
57710
Лоши новини за Великден
A
A
A

Лоши новини - 30% по-скъпа ще ни излезе Великденската трапеза тази година. Вече се наблюдава рекордно поскъпване на яйцата. А хората купуват агнешко все по-малко. 

Дни преди Великден - на щандовете в магазините прясно агнешко рядко може да се намери. А там където го има предлагат на цени от близо 25 лв. за килограм. 

"Килограмът на дреболиите е 12 - 14 лева- в зависимост какво има в тях", каза пред България Он Еър продавач-консултантът Ваня Калинова.

Търговците обаче очакват цената на агнешкото за Великден да е около 30 лева за килограм в големите градове. Причината - фермерите имат повече разходи за издръжката на животните. Георги Тончев е собственик на ферма във Великотърновско и има 800 агнета. Споделя, че за първа година нито един търговец не го е потърсил.

"Разходите са фуражи и не само - трудът е много скъп, тъй като основно в овцевъдството физическият труд е повече отколкото във всяко едно друго производство. Има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец. В момента себестойността е 11-12 лева на агне, живо тегло. Ние в момента продавайки на 11-12 продаваме на себестойност", посочи Тончев.

Оказва се, че през последните години българите все по-малко купуват агнешко за Великденските празници и Гергьовден.

"Ако има парички, ще посрещнем, ако няма - няма. Скъпо е", коментира Петър Иванов.

"10 години съм работила във фермата. Човекът се принуждава, като минат дадени килограми рандемана, след това няма какво да го прави и на кого да го даде", смята Снежана Христова.

Рекордно поскъпване вече се забелязва при яйцата - 54 стотинки за брой.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com