Лоши новини за пенсионерите преди Великден

БАБХ представи резултати след проверки на качеството на месото и яйцата

Лоши новини за пенсионерите преди Великден | StandartNews.com

Все по-трудно се оказва присъствието на агнешкото на великденската трапеза. Все по-малко хора могат да си го позволят, затова се набляга на традиционен продукт - яйцата.

Павлина Иванова е една от многото пенсионери, които не получиха добавки за Великден, заради това ще спази традицията и ще боядиса само яйца. 

"Взех си яйца, но месо няма да си взема. Нямам великденски добавки", коментира Иванова пред България Он Ер.

"Цените са добри, но не са за всеки. Хората нямат толкова пари да си позволяват", на мнение е друг пенсионер.

Според експерти цената на яйцата се определя и от технологията на отглеждане, но цените в България са нормални.

"През последните 20 години цените на яйцата са нормални. Те се определят от пазара. През последните два месеца останаха на постоянни нива и са едни от най-евтините в ЕС", смята председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

Междувременно, Българската агенция по безопасност на храните представи резултати след проверки на качеството на месото и яйцата преди празниците.

"Извършените проверки са над 3000. Връчените предписания са 110. Актовете за установяване на административни нарушения са 12. Основните несъответствия са храни без идентификация, необявена страна на произход на мястото на предлагане на месо и изтекъл срок на годност", каза Галя Викьова от БАБХ.

От Министерството на земеделието ще предложат законови промени в етикирането при някои храни. Проверките продължават и по време на празниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай