Лоши новини за 1,5 млн. българи

Данни на НСИ

Лоши новини за 1,5 млн. българи | StandartNews.com

През 2022 г. линията на бедност общо за страната e 525,92 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер под прага са били 1,5719 милиона души, или 22,9% от населението на страната. Това сочат данните на Националния статистически институт. 

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 4,3% от 504,33 лв. през 2021 г., а относителният дял на бедното население в България се покачва с 0,8 процентни пункта спрямо 22,1% година по-рано.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2022 г. сочат, че ако в доходите на домакинствата се включат пенсиите, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22,9 до 30,3%, или със 7,4 процентни пункта в рамките на година. При изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност пък нараства до 44,2%.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е неговата икономическа активност и участието му на пазара на труда.

За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (56,9% за 2022 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 3,3 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени, показват още данните на НСИ, информира Нова.

42% от българите казват, че не са в състояние да поемат неочаквани финансови разходи. 20 на сто - или всеки пети, казва, че не може да си позволи консумация на месо и риба през ден. В най-висок риск от бедност са поставени хората, които са трайно безработни и тези без или с основно образование.  Близо 26% от децата до 17 години в България са изложени на риск от бедност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай