Лоша новина за пенсионерите! Засяга много хора

С какво е свързана тя

Лоша новина за пенсионерите! Засяга много хора | StandartNews.com

Обсъжда се вариант за пенсионирането у нас, който няма да се хареса на мнозина.

Да бъде увеличена възрастта за пенсиониране и да бъдат повишени вноските в частните универсални пенсионни фондове, в които са осигурени работещите хора, родени след края на 1959 г., поиска изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов, пише Труд бг.

Необходимо е пенсионната възраст да бъде повишена, както и да бъде увеличена тежестта на втория стълб на пенсионното осигуряване, защото разходно покривната система ще катастрофира в средносрочен период, заяви той.

Добрин Иванов участва на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който работодателските организации и синдикатите обсъдиха с представители на Министерския съвет проекта на бюджет за 2024 г.

Необходима е пенсионна реформа, която да бъде плод на широко обществено обсъждане, каза Добрин Иванов. Не възприемам подход за радикална пенсионна реформа, включително и за параметри като пенсионната възраст, отговори Пламен Димитров, президент на КНСБ. Увеличението на пенсионната възраст няма да остане без реакция, допълни той.

В момента Кодексът за социално осигуряване предвижда пенсионната възраст ежегодно да нараства, докато достигне 65 години и за жените и за мъжете.

Осигурителните вноски за втория стълб в пенсионната система може да бъдат увеличени, но не за сметка на държавното обществено осигуряване, каза още Пламен Димитров.

Работодателите не одобриха вдигането на минималната заплата с близо 20% от 1 януари 2024 г. до 933 лв. Производителността на труда е нараснала само с 1,7%, инфлацията е 5,8%, а това са фактори, които трябва да влияят на минималната заплата, мотивира се Добрин Иванов.

При влизането ни в ЕС бяхме близо до Румъния по икономическо развити, но после изостанахме, коментира министърът на финансите Асен Василев. Спорен него това се дължи на малкото инвестиции.

В момента догонваме страните от ЕС с 1-1,5% на година и още 100 години ще ни трябват, за да ги стигнем, каза Асен Василев. А причината за това е липсата на инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай