Локдаун до Ивановден предлага шеф на НЗОК

Здравният министър не коментира идеята

Локдаун до Ивановден предлага шеф на НЗОК | StandartNews.com

Ограничителните мерки и частичното затваряне заради коронавируса да бъдат удължени поне една седмица след Нова година, предложи шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по време на брифинг на здравното министерство с участието на Българския лекарски съюз.

По думите му това се налага, защото веднага след новогодишните празници започва поредица от имени дни.

"Моето професионално мнение е минимум една седмица след новогодишните празници, защото тогава съвпадат и с други празници - да не натоварваме системата", заяви проф. Салчев.

На 1 януари българите празнуват Васильовден, на 6 януари е Йордановден, а на 7 януари половин България празнува Ивановден. Притесненията са, че тогава има голям риск от събиране на много празнуващи и разнасяне на заразата.

Здравният министър Костадин Ангелов не коментира идеята, но обеща, че решенията за отхлабване на мерките ще бъдат вземани с разум, а не с емоция, както и с вслушване изцяло в мнението на експертите.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров засега е рисковано да се разхлабват ограничителните мерки, защото лавината ще залее отново болниците. "Предварителни прогнози колко време и при какъв брой заразени, са неуместни в ситуацията, защото годината показа, че са невалидни", не се ангажира той с конкретно предложение кога да бъдат вдигнати мерките или поне докога да бъдат удължени.

"Мисля, че на всички вече ни стана ясно, че наистина имаме необходимост да задържим темпа на запълване на болничните легла, особено на интензивните отделения", категоричен беше д-р Маджаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай