Лирата се срина, българи изкупуват от зарзават до анцузи в Одрин

Търговци от Истанбул дойдоха да продават стоката си в най-близкия до границата град

Лирата се срина, българи изкупуват от зарзават до анцузи в Одрин | StandartNews.com

 

Историческият срив на турската лира след решението за сваляне на лихвения процент на Централната турска банка доведе до изключително изгоден курс  - 1 лев=5.74турски лири. 

Този уикенд българите са повече от всякога на пазарите в Одрин. Евтината лира отприщи небивал интерес от страна на наши и балкански шопинг туристи. Това доведе и до километрични опашки на българо-турската граница, пише "Марица". 

След историческото обезценяване на турската лира тя надмина психологическата граница от 11 лири за евро, цените при съседите все още не се бяха покачили. Това беше от полза за българските граждани, пазаруващи от Одрин.

Турските медии отразиха факта, че българските граждани, дошли на пазара „Улус“, който се организира всеки петък в Одрин и се нарича „пазар на висшето общество“, имаха затруднения при пренасянето на закупените от тях продукти. Показват се претъпкани български автомобили с най-разнообразни стоки. 

Търговците са много доволни, защото българските граждани, дошли на пазара, пазаруват много повече от местните хора. Българите дори пазарували повече и от гърците. Медиите посочват, че пазарските чанти на нашенците са препълнени с всякакви продукти - от дрехи до козметика, от почистващи продукти до храни.

Шопинг туристи: Българи ударно пазаруват в Одрин, зарзават и анцузи - най-търсените стокиНовиниИнформация

Заявявайки, че много пъти е идвал в Одрин от България, Фаик Тейфик заяви, че цените в Одрин са много по-ниски от тези в България и купуват от пазара масово неща, които им харесват и са нужни.

Джейлан Сулко обяснява, че е дошла в Одрин от Гърция, за да пазарува и казва, че вече е успяла да напазарува и всичко е на много изгодни цени.

Роза Михайлова от България каза, че е дошла в Одрин да пазарува и е доволна.

Турските медии съобщиха, че в Одрин са дошли и много истанбулски търговци, които идват да продават стоките си на български граждани, защото местните граждани нямат вече достатъчно покупателна възможност. 

Търговци отбелязаха, че би било безсмислено да идват в Одрин, ако няма български граждани, ето защо се молят да не бъде затворена повторно границата, както това се случи в предишните пикове на Covid-19 пандемията. 

Стигна се до гам, че българите масово пътуват и купуват оттам дори и зарзават за зимнина.Анцузите са друга най-търсена стока от нашенците в момента, споделя търговецът Юджел Калън. Зимните дрехи са също  хит сред пазаруващите. Шопинг туристи: Българи ударно пазаруват в Одрин, зарзават и анцузи - най-търсените стокиНовиниИнформация

„Миналата седмица хората бяха по-малко, но сега оживлението е видимо. За идващите от България стойността на лева тук се оказва по-висока. Тук купуват стока за 30-40 лири, която в България е многократно по-скъпа“, отбелязва Калън. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай