Линията на бедност става 369 лв. от догодина

Увеличението е само с 6 лева в сравнение със сегашните 363 лева

Линията на бедност става 369 лв. от догодина | StandartNews.com

Официалната линия на бедност за 2021 година ще бъде 369 лева, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет, съобщи БНР.

Проектът е качен в портала за обществени консултации за обществено обсъждане със срок 12 септември. За 2020 линията на бедност е 363 лева.

Преди броени дни беше качен за обществено обсъждане още един проект на правителствено постановление за определяне на методиката за определяна на линията на бедност, който предвижда социалният министър да има правомощията да предлага размера на официалната линия на бедността според възможностите на бюджета.

Промените са заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на COVID-19, пояснява БНР.

Сумата на линията на бедността от 369 лв. от 1-ви януари 2021 г. е с 1,9 на сто или 6 лева по-висока от действащия сега праг на бедност и според мотивите в проекта ще съответства именно на намаления икономически ръст и макроикономическа прогноза.

Отчита се потреблението на най-ниско доходните групи от населението и индексът на цените на малката по състав кошница, предвид очакванията за 0,1 на сто инфлация за 2020 г., финансовата подкрепа за хората с увреждания ще запази покупателната си способност, пише още в мотивите.

За догодина се предвижда да бъде указана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания на около 670 хил. души с трайни увреждания над 18-годишна възраст, средно на месец.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай