Линейките карат според болежките

Линейките карат според болежките | StandartNews.com

Готвят още 20 екипа от софийски болници

София. Линейките да карат пациентите в болниците, където е доказано, че най-добре се лекува съответната диагноза. Това ще се опита да направи до месец новият шеф на ЦСМП-София Александър Златанов.

Идеята му е хората да получават по-качествена помощ. За тази цел той ще поиска болниците да дадат резултатите си от лечението на паиентите, които им кара Спешна помощ - смъртност, усложнения, повторен прием. Ако се окаже, че Пирогов например са най-добри в травмите, там ще караме приоритетно счупаванията, даде пример Златанов. Рейтингът, който ще изготви Спешна помощ обаче, ще е само за вътрешно ползване.

Новият шеф е планувал и няколко мерки за подобряване бързината на линейките. С 20 се очаква да се увеличат екипите в столицата, каза Златанов. Новите ще дойдат от общинските болници, "Александровска" и "Лозенец". Линейките и консумативите ще се осигуряват от ЦСМП, а лекарите от клиниките. Идеята е допълнителните екипи да тръгват от останалите ни стоянки като Пета градска, Ботунец, а не от централната сграда, обясни още Златанов. Той добави, че търси да назначи и 50 лекари на щат. Засега обаче желание са изявили едва 5-6. В момента пък столицата обслужват между 12 - 19 екипа. Също така Златанов ще настоява болниците да не бавят приема на спшените пациенти по 20-40 минути, за да може лиенйките да тръгват веднага към следващия адрес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай