Понеделник,

Лихвари превземат ромските махали

От: Първолета Цветкова -
1035
Лихвари превземат ромските махали
A
A
A

Миналата седмица като бурен вятър през медийното пространство премина новината за разкрита и ликвидирана /засега/ лихварска група в ромския квартал „Раковица” на град Берковица. Участниците в нея – петима души с една фамилия, която не беше обявена от МВР /по неофициална информация – баща и синовете му/, са арестувани и обвинени от специализираната прокуратура в престъпни деяния – рекет и лихварство. Защитата им поиска по-лека мярка – подписка или парична гаранция, но специализираният наказателен съд бе категоричен – задържане под стража.
Преди това  квартал „Раковица” почерня от полиция и жандармерия. На място пристигна самият  Иван Гешев – заместник на главния прокурор. Това говори за важността на акцията и решителността на органите на реда да се справят с престъпността в малките ромски махали.  Които иначе си живеят тихо и незабележимо, докато водата под повръхността не се раздвижи силно от подмолно вълнение.


На 20 юни антимафиотите от ГДБОП, пред погледа на специлизираната прокуратура и подсилени със служители на дирекция „Жандармерия”,  влязоха в къщите на петимата и направи претърсвания, изземвания, обиски. Разпита и първите свидетели. Открити и иззети са 2 кг злато във формата на накити, тефтери със списъци и данни на длъжници, цигари без бандерол. Проверяваните имали и два луксозни автомобила – „Ауди” – 07 и „БМВ” – 535.
Така е много лесно,  даваш един лев и прибираш коли, апартаменти, злато и какво ли още не, заяви на място прокурор Иван Гешев. Той призна, че ситуацията е стандартна в такива бедни махали.
Групата е действала от 2016 година много нагло. Давала е пари, за които е искала  30 процента месечна лихва. По 100 лв. седмично от всеки кредитиран. Ако някой се забавял, а това са повече от „подпомогнатите”, дългът им се увиличавал и следвали заплахи за физическа разправа. Звучали и такива заплахи като „ще убия мъжа ти, а теб ще те направя проститутка на магистралата докато не върнеш парите ми”. Принуждавали длъжниците да вършат незаконни деяния само и само да осигурят пари не само за кредита, а и за много над него.
И петимата задържани, засега с крита фамилия, макар всички в квартала да я знаят, не са вода ненапита. Имат дълги криминални досиета, тъй като и до 2016 са се забърквали в различни престъпни действия. Притежават луксозни къщи и автомобили. Сега се проверяват източниците на доходите им и дали къщите им са построенни законно.
За дейността им полицията е знаела отдавна. За пълното и разкриване са използвани СРС, разпити на свидетели пред съдия. Затова и мярката е най-тежката – под стража. Работата по случая продължава.
В квартал „Раковица” живеят 3000 роми, съобщи кметът на града Милчо Доцов. В него има основно училище, в което се учат 200 деца. Има и ученици в другите училища на града. През последните години някои от жителите на квартала заминаха на работа в Германия, Испания, Италия и там изкарват прехраната си. Ходят, връщат се и пак заминават. Тук стягат къщите си, модернизират ги. Строени са някога незаконно на общинска земя – градска и земеделска. През последните години общината започна процес на узаконяването им. За една година 50 души са купили от общината земята под къщите и дворовете им и са ги узаконили. В момента общината е поискала от земеделското министерство смяна на предназначението на земеделска земя, върху която са построени къщи. Когато това стане, ще узаконим още постройки,  обясни кметът.
Милчо Доцов призна, че в „Раковица” общинското водно дружество има проблем със събирането на сумите за изразходвана вода. Някои плащат, някои – не. То щом къщите им не са законни, нямат законен достъп до ток и вода. Започваме да решаваме едно по едно – първо узаконяване на имотите, а след това – и плащането. Докато процесът  завърши, ще излизат случаи като този с лихварите. По-заможни роми ще поемат ролята на банки и ще раздават пари, за които после ще искат  големи лихви. И от това ще богатеят.
Случаят в „Раковица” поставя още един път въпроса за кредитирането на хората в бедните квартали. Трябват им спешно пари и от кого да ги вземат? Банките не дават лесно пари на безработни, финансовите къщи – с условия, на които те не отговарят. И тогава се явяват местните лихвари. Те винаги са на среща, затова им се доверяват. Докато хората не си изпатят жестоко и преодолеят страха да разкажат какво става с тях на органите на реда. Тогава следват мерките. Една група  е задържана, но нямаме гаранция, че утре на нейното място няма да  се появи друга, разсъждава кметът...

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички