Лекарите мислят за национални протести

Лекарите мислят за национални протести | StandartNews.com

София. Лекарите ще решават в петък дали да предприемат мащабни протестни действия в цялата страна, заради недофинансирането на болниците. При предупредителните протести на 1 ноември те поставиха на Националната здравноосигурителна каса ултиматум да реши проблема с плащанията до 8 ноември, който изтича днес.

По тази причина са предвидени заседания на Българския лекарски съюз, както и на колегии в страната. Тема ще бъде и бюджета на Касата, който в четвъртък беше приет от депутатите от здравната комисия.

Досега НЗОК не е дала сигнали, че е намерила начин да изплати 100% от парите на болниците.

Медиците протестират срещу това, че Здравната каса има намерение да плати на болниците само 80% от дължимите суми. Има опасения, че лекарите ще останат без заплати, а пациентите ще се налага да доплащат за лечението си.

Здравният министър увери, че пациентите няма да доплащат, а част от парите, които болниците трябва да получат, ще бъдат платени в началото на следващата година.

В четвъртък управителят на НЗОК Румяна Тодорова коментира, че болниците завишават умишлено хоспитализациите, за да получат повече средства от касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай