Лекарите и касата се скараха за болниците

Лекарите и касата се скараха за болниците | StandartNews.com

София. Лекарският съюз и здравната каса се скараха заради цените и броя на прегледите и лечението в болниците за догодина. Медиците се опасяват, че Надзорният съвет на НЗОК не желае да увеличи дори минимално цените на най-недофинансираните пътеки, както те предлагаха. Затова съсловната организация се оттегля от преговорите с касата.

Ябълката на раздора стана заседанието на Надзорния съвет. На него членовете на държавата, синдикатите, работодателите и пациентите взеха решение до 5% от резерва на касата да се дават на болниците при нужда всеки месец. От лекарския съюз обаче настояваха тези средства да се заложат във финансовите разчети на касата изначално. Заради отказа на Надзорния съвет медиците подозират, че няма да се увеличат и цените на педиатричните и белодробните пътеки, за които преговаряха с касата. Освен това лекарите са обидени, че за пореден път Надзорният съвет не е имал кворум, за да обсъдят цените за лечение. Само трима от седем души останаха, а ние разкарваме 15 човека от цялата страна, каза д-р Димитър Петров, който отговаря в БЛС за договарянето с касата. Представители на Надзорния съвет обаче обясниха, че няма нищо преднамерено.

Останахме трима, защото останалите шестима души имаха неотложни задачи, коментира Иван Димитров, представител на пациентите. Той добави, че те също са за увеличаване на цените на клиничните пътеки и че тепърва ще ги разгледат. Дали медиците ще се помирят с касата и дали ще има нов рамков договор, ще стане ясно до дни. Ако документът не бъде подписан, няма да влязат в сила нови дейности, които да плаща касата. Сред тях е пътека за лечението на муковисцидоза или лечението с имуносупресори на деца с кортикорезистентен и кортикозависим нефротичен синдром, както и профилактично изследване на урина за бъбречни заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай