Лекари: Рано е за грип

Вируси засягат горните дихателни пътища

Лекари: Рано е за грип | StandartNews.com

София. В страната има вируси, но е рано да се говори за грип. Това заяви началникът на детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. д-р Атанас Мангъров в студиото на "Здравей, България". Той обясни, че конкретните вируси засягат горните дихателни пътища и протичат при силна температура, отпадналост и дразнеща кашлица. Тези усложнения не се проявяват веднага и се наблюдават само при около 10% от случаите, категоричен бе той.

Има повишена заболеваемост и при децата, и при възрастните в момента, каза от своя страна д-р Маркова. „Малко подрани тази вълна във връзка с по-топлото време и събирането на децата по коледните празници", продължи коментара си тя. „Тази година освен високата температура и общите прояви на отпадналост и интоксикация, преобладава и кашлицата, която атакува горните дихателни пътища", обясни д-р Маркова. И изтъкна, че родителите не трябва да се паникьосват при първите симптоми на вирусна настинка. При поява на кашлица обаче тя ги посъветва да потърсят консултация с педиатър.

„Хубаво е да се отиде на лекар, но ако той изпише антибиотик на втория ден, това не е най-добрият начин за лечение. Това са самоограничаващи се заболявания – неща, които минават като счупена ръка... има технологично време, което трябва да мине. Една такава вирусна инфекция протича около седмица – 10 дни", каза още по темата с вирусите през зимата д-р Мангъров.

Болните деца трябва да си седят вкъщи и по възможност в леглото, посъветва още той.

„Най-важното е на детето да му се дава да пие течности, защото може да се обезводни за часове", допълни д-р Мангъров. Високата температура не бива да предизвиква страх, каза още той и изтъкна, че чрез нея организмът се бори с инфекцията, активизира защитите и създава неблагоприятни условия за вирусите. До 38 градуса не трябва да се дава нищо на болния, а над тази граница решението зависи от общото състояние, посъветва още той.

Детските отделения на големи болници в столицата имат недостиг на легла, стана ясно още от разговора. Само през една от детските клиники в четвъртък са минали 60 деца, съобщава Нова. Медиците предупреждават, че е рано за епидемия и обясняват, че пиковите периоди са през януари и февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай