Лекари искат задължителен СПИН тест преди раждане

Лекари искат задължителен СПИН тест преди раждане | StandartNews.com

София. Лекари и пациентски организации искат изследването за СПИН преди раждане да стане задължително. Отзивите са в резултат на информации за разпространени зарази в родилните отделения у нас.

Сред задължителните изследвания при постъпване в болница за раждане са сифилис и хепатит А. Според разпоредбите на Закона за здравето, проби за ХИВ се правят само с информираното съгласие на пациентите.

При отказ от страна на пациента има реална опасност от заразяване както за медицинския персонал, така и за родилките и бебетата.

„Когато една жена влезе за раждане и в обменната й карта не фигурира изследване за СПИН, ние искаме нейното информирано съгласие, че тя е съгласна да бъде изследвана за СПИН. Категорично не е задължително, защото нарушаваме правата на индивида", обясни зам.-директорът Първа АГ болница „Света София" Валентина Григорова за бТВ.

„Здравно неосигурените пациентки, които евентуално са носители на вируси, трябва да бъдат задължително изследвани и това трябва да бъде осигурено и да бъде политика на държавата, независимо от статута на болницата - дали е частна, общинска или държавна", допълни Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай