Лекари: Държавата да плати за освободените от такса групи

Лекари: Държавата да плати за освободените от такса групи | StandartNews.com

София. Държавата е тази, която трябва да се заеме със задачата да намери финансите, с които да бъдат платени разходите за здравна помощ на групите, които е освободила от такса. Това е апелът, отправен от представители на лекарския бранш от ефира на бТВ в "Тази сутрин", след като управляващите изразиха намерението таксата за пенсионери да бъде свалена на 1 лев.

Представителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Виктор Рановски призова разликата в таксата да бъде поета от държавата, а не да е на гърба на медиците, като направи предложение потребителската такса да се обвърже с минималната работна заплата.

„Няма да връщаме пенсионери. Напротив - радваме се, че в бюджета има толкова пари, че да се поеме разликата", каза той.

Д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз, нарече предвижданата промяна "скъп популизъм за практикуващите медици".

„След като държавата ще доплаща, защо да не увеличи пенсиите с по 5 лева на човек и той да има възможност сам да си плаща", попита той.

Д-р Йорданов коментира, че в последните 4-5 години държавата не е увеличила парите за здравеопазване и апелира: „Нека държавата да увеличи субсидията, процентът от БВП за здравеопазване. Ние сме на последно място в Европа по процент от БВП за здраве. Какво се получава сега – най-високият процент, койт се доплаща от потребителите. Нека да обърнем нещата обратно".

По мнение на д-р Рановски с пълното освобождаване от такса за здравеопазване на пенсионерите, които са най-големи потребители на медицински услуги, може да се стигне до ограничаването му за младите.

Д-р Йорданов наблегна още на това, че една такава промяна ще засегне цялостно сферата на здравеопазването и призова идеята да бъде обсъдена и със съсловните организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай