КЗП проверява детски площадки в цялата страна

Следи се за спазване на нормативните изисквания

КЗП проверява детски площадки в цялата страна | StandartNews.com

Във връзка с настъпил инцидент с дете на детска площадка през месец октомври, КЗП възложи изпълнението на допълнителна кампания за контролна дейност по направление „Защита правата на потребителите срещу рискове от придобиване на стоки и услуги, които могат да застрашат живота, здравето или имуществото им", като стартира извършването на проверки на площадки за игра, разположени на открито и закрито с териториален обхват в цялата страна за периода от 14.11.2022 г. до 28.02.2023 г. съгласно правомощията на институцията по Закона за защита на потребителите и Наредба № 1 от 12 януари 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

При проверките се следи за спазване на нормативните изисквания, като се изискват документи за съответния обект, удостоверяващи:

- въвеждане в експлоатация;

- план за контрол поддържането на площадката за осигуряване на съответствието й с изискванията за безопасност;

- доклад от първи годишен контрол от орган за контрол;

- доклад от годишен контрол на площадка за игра.

При проверките се следи и за видими несъответствия, например: счупени или повредени съоръжения, наличие на корозия, наличие на остри ръбове, стърчащи части или елементи, повредена ударопоглъщаща настилка, нарушена конструкция на съоръжение за игра, елемент на обзавеждането и ограждението, опасни неравности по настилките, липса на настилки, опасност за захващане на пръсти на вратите на входовете/изходите и други части от тялото и др.

В случай, че бъде установено несъответствие с изискванията, се предприемат съответните последващи действия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай